Hoppa till huvudinnehåll

Sjuksköterskestudenter får igenom sina krav

Efter ett uppmärksammat brev får sjuksköterskestudenter i Västra Götalandsregionen igenom sina krav på högre ingångslöner och längre arbetsplatsintroduktion. ”Det som kändes omöjligt för ett halvår sedan är nu ett rimligt krav. Vi hoppas det blir verklighet för alla”, säger Amanda Rydstern, nyutexaminerad sjuksköterska.

Amanda Rydstern. (Faksimil: Proletären nr 9, 2022)
Privat / Proletären

I februari skickade 932 sjuksköterskestudenter i Västsverige ett kravbrev till Västra Götalandsregionen. Kravet var högre ingångslöner och bättre arbetsvillkor, bland annat en arbetsplatsintroduktion på fyra veckor – annars skulle de vägra att ta anställning inom regionen.

Nu kommer uppgifter om att regionen på flera håll gått med på studenternas krav. 

216 av studenterna som undertecknade brevet läste sin sista termin på universitetet och tar examen nu i dagarna. Däribland Amanda Rydstern, en av initiativtagarna till aktionen. Hon har en anställning inom regionen som väntar efter sommaren.

– Först ville de inte uppfylla kraven, men några veckor senare hörde de av sig och sa att de kunde möta dem. Och bland klasskamraterna är det många som fått igenom kraven. Det är många som delat sina historier och vittnesmål, säger Amanda Rydstern till Proletären.

– Det känns fantastiskt roligt. Det som kändes omöjligt för ett halvår sedan är nu ett rimligt krav. Vi hoppas det blir verklighet för alla. Det känns mer lovande nu när det är så många som fått igenom det.

Privat
Amanda Rydstern, nyutexaminerad sjuksköterska i Västra Götalandsregionen och en av initiativtagarna till vårens kravbrev.

Amanda Rydstern berättar att det är med blandade känslor hon ger sig ut i arbetslivet. Vården är hårt ansatt efter pandemin och det är fortfarande många som säger upp sig.

– Men man känner sig stark efter våren och vårt initiativ, av kraften som finns där ute.