Kommentar: Slår V knut på sig själva i sitt trixande i Göteborg?
Vänsterpartiet har i Göteborg bildat ett block med Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet, och ingått ett valtekniskt samarbete Alliansen, för att tvinga Socialdemokraterna att rösta på deras budget. Hela cirkusen visar på att vi är publik i en åskådardemokrati.
Efter valet för två månader sedan har det pågått ett politiskt spel om vem som ska få styra Göteborg. Inget parti eller block fick majoritet och därför har det pågått förhandlingar både öppet och i det fördolda.
Samtidigt har nedskärningspolitiken rullat på, som tydligast visat i de stora nedskärningsplanerna på Norra Hisingen där såväl äldrevård som ungdomsgårdar kan offras för den heliga budgeten, som Proletären skrivit om de senaste veckorna.
Vänsterpartiet har under månaderna som gått ägnat sig åt att försöka övertala sossarna att fortsätta med ett röd-grön-rosa block. Samtidigt har Ann-Sofie Hermansson (S) varit mycket tydlig med att hon helst vill att det blir ett blocköverskridande samarbete.
I början av veckan kom nyheten att Vänsterpartiet bildat ett block tillsammans med Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. Dagen efter gick borgarna ut och meddelade, att de som största block tänkte ta makten och att de kommit överens med de röd-grön-rosa om en teknisk valsamverkan i hur de ska fördela olika befattningar i kommunen.
När det rapporterades om denna valtekniska samverkan framstod det först som att Vänsterpartiet skulle rösta för borgarnas budget. Men de kommer att rösta på sitt eget röd-grön-rosa förslag. Och om sossarna också gör det så får det förslaget därmed fler röster är borgarnas. Så i praktiken är det så att Vänsterpartiet och de röd-grön-rosa tvingar sossarna att välja mellan en vänsterbudget och borgarnas budget. Ganska slugt agerat vad det verkar.
Men frågan är om de inte slår knut på sig själv i detta trixande. Huruvida de röd-grön-rosas budget i praktiken innebär ett brott med den nedskärningspolitik som de tillsammans med sossarna stått för de senaste åren är fortfarande obekant. Inför valet röstade Vänsterpartiet mot nedskärningarna i stadsdelarna Majorna-Linné. Men detta var uppenbarligen bara valfläsk, för något liknande verkar de inte planera på Norra Hisingen.
Och vad händer om borgarnas budget vinner omröstningen? Faller de röd-grön-rosa då för frestelsen att ändå besätta de välarvoderade posterna som vankas, om den tekniska valsamverkan med borgarna fortsätter?
Det blir också tydligt att Vänsterpartiet ser den parlamentariska församlingen, i detta fall kommunfullmäktige, som den enda vägen att vrida politiken åt vänster. I protesterna på Norra Hisingen har Vänsterpartiet varit osynliga. Inför kommunfullmäktigemötet den 22 november planerar de inte heller för att mobilisera till folkliga protester, för att på så sätt sätta mer tryck på sossarna.
Hela cirkusen blir ännu ett exempel på den åskådardemokrati vi har i landet. Folket blir publik till ett spel och det är inte vad som är rätt och viktigt i samhället som diskuteras.