Spårvägare tar strid för Las
Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO om försämringar i Las är igång. Spårvägsmekanikerna talar om ett redan svagt Las som nu hotas av ytterligare försämringar.
Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK om fler undantag i Las är igång. Det uttalade syftet, att försämra Las, lagen om anställningsskydd, är inskrivet i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna.
Proletären träffar Johannes Kvarnström, medlem i Kommunistiska Partiets partiförening på spårvägen, och arbetskamraten Jonathan Samuelsson utanför grindarna till Göteborgs spårvägars verkstad. Jonathan Samuelsson fick själv fast jobb tack vare Las, och blev tillsvidareanställd 2017. Men det var ingen självklarhet, då företaget försökte motarbeta hans rätt till fast anställning.
– De försökte på alla möjliga sätt kringgå att jag skulle få min tillsvidareanställning. Jag upplevde att de lät mig hoppa runt på olika anställningsformer och mer eller mindre hotade med att om jag inte skrev på nya tillfälliga kontrakt fick jag inte jobba kvar. Förhandlingarna som nu pågår kommer att försvåra det ytterligare, det kommer ju bli upp till chefen om han gillar en eller inte.
Arbetskamraten Johannes Kvarnström, tidigare fackligt förtroendevald på arbetsplatsen men som blev utesluten ur Kommunal nyligen på grund av sitt stöd till andra förtroendevalda som genomförde en ”facklig strejk” på arbetsplatsen, menar att förhandlingarna om Las är en attack på hela arbetarklassen.
– Det är illa ur ett klassperspektiv hur fackförbunden tar ställning i frågan. De tar varken ställning för sina medlemmar eller för arbetarklassen, utan för företagarna. Rent ideologiskt är det ju en fullständig katastrof för fackföreningsrörelsen.
Johannes Kvarnström och Jonathan Samuelsson är aktiva på sin arbetsplats med att informera om attackerna mot Las.
– Vi har diskuterat det en hel del, vi har det uppe för diskussion på frukostrasten. Okunskapen är rätt hög om vad det är som pågår. Och det är väl en del i strategin ifrån fackföreningsrörelsen, med dimridåerna runt hur man ställer sig i frågan som har varit fram och tillbaka, säger Johannes Kvarnström.
Förra året hoppade Kommunal av Lasförhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv, men har vänt och är nu åter med i förhandlingarna. Socialdemokraterna, som kommit överens om en reformering av Las i januariavtalet, ser också helst att arbetsmarknadens parter kommer överens, istället för att förslagen från den statliga utredning som presenterades i juni ska bli lag.
– Rent politiskt från socialdemokratin hur man har gått in i frågan är det väl lite som Vänsterpartiet säger, att man förhandlar under hot. Och då är det ju även en del av strategin att inte få den debatten på arbetsplatsen.
Trots besvikelsen mot regeringens utredning och LO-förbundens agerande, hindrar det inte Johannes Kvarnström och Jonathan Samuelsson att uppmärksamma frågan på arbetsplatsen för att försvara arbetarnas rättigheter.
– Det är okunskapen som någonstans är det man behöver agera i och diskutera. Vi har antagit ett uttalande som vi diskuterade på frukostrasten. Där vi tar ställning och säger att man ska ge fan i att försämra i Las. Det gäller att sätta sig in i frågan, hur det påverkar en själv och kollektivet, för det är nog mycket värre än vad man tror. När folk på arbetsplatserna får upp ögonen blir nog även diskussionen större där.
Jonathan Samuelsson instämmer.
– Det är katastrof, jag tycker att Las var svag från början och nu gör de det ännu sämre.