Stig Sjödin-priset till vass tecknare
Satirtecknaren och illustratören Robert Nyberg, känd från dags- och fackpress, men också tecknaruppropet mot Nato, vinner Stig Sjödin-priset i år. – Jag vet inte vad man ska använda för ord, det känns jättebra. Jättestort. Större än vad jag först fattade, säger Robert Nyberg till Proletären.
I år tillfaller Stig Sjödin-priset på 40 000 kronor satirtecknaren och illustratören Robert Nyberg, 67. Nybergs varma humor och säregna stil har gett honom en stor läskrets och hans verk trycks regelbundet i kvälls- och fackpress och delas flitigt i sociala medier.
– Jag vet inte vad man ska använda för ord, det känns jättebra. Jättestort. Större än vad jag först fattade, säger Robert Nyberg till Proletären.
Stig Sjödin gick bort 1993, 75 år gammal. Han var en känd arbetarpoet och journalist som räknas till de större namnen i den svenska arbetarlitterära traditionen. Priset är instiftat av Runö Folkhögskola, Stig Sjödin Sällskapet, samt fackförbunden GS, Kommunal och Metall och utdelningen genomförs med stöd av ABF.
– Lite kul är att Stig Sjödin bodde i Farsta när jag var ung. Då tänkte jag på min mamma [Birgit Ståhl-Nyberg, känd konstnär, reds. anm.] och att både hon och Stig hade arbetarbakgrund och jobbade politiskt medvetet med sin konst och hamnade i varsitt höghus i Farsta.
Bland tidigare pristagare finns många kända poeter och författare – Göran Greider, Eija Hetekivi Olsson, Ove Allansson och Susanna Alakoski, för att nämna några – men Robert Nyberg är den förste bildkonstnären.
– Jag har läst eller hört alla tidigare pristagare. Det känns häftigt att vara med i ett sånt gäng, säger Robert Nyberg.
Robert Nybergs bilder tar ofta avstamp i arbetslivet eller vardagen. Men visar också, som det står i prismotiveringen, ”sambandet mellan politik och konsekvenser av beslut”.
– Nu har jag hittat en metod med text och bild för att diskutera och utforska världen. Eftersom genren är humor eller satir så gör man det i väldigt i hög grad ihop med läsaren. Det finns stora likheter med poesi. Publiken måste förlösa idén, det är ingen faktatext som försöker lägga allt tydligt.
Han beskriver sitt arbete som väldigt roligt, trots att det ibland är är bråttom till deadline, eller att han får brottas mycket med en idé för att verkligen få till det.
– Men det är ett privilegium att få betalt för att undersöka världen på det här sättet. Sedan är det också en betalning att få ett pris och se hur glada människor blir över det. Då fattar man att ens verk har betydelse.