Hoppa till huvudinnehåll

Stockholms grönblå styre struntade i missförhållanden

Det privata vårdbolaget Attendo ljög för de anhöriga om pandemivården på Sabbatsbergsbyns äldreboende, och försökte tysta den anställda som slog larm. Nu kommer fler graverande uppgifter om hur den privata vården fungerar i Stockholm.


Skandalen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn bara växer. Proletären har rapporterat hur visselblåsaren Stine Christophersen trakasserades av chefer på det privata bolaget Attendos äldreboende när hon rapporterade om missförhållandena som kostade många boende livet.

Och medan Attendos lokala chefer ljög och jagade visselblåsare, kände både Attendos högsta ledning och Stockholms grönblå majoritet med de borgerliga partierna och Miljöpartiet till missförhållandena, men gjorde inget åt dem. Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) nöjde sig med den förklaring Attendo serverade dem.

För Stine Christophersen var det självklart att påtala bristerna i vården.

– Jag vill ta strid för meddelarskyddet. De tar för givet att vi bara ska jobba och hålla käften, men jag kan inte bara gå vidare och leva med detta. Folk dog till höger och vänster, ensamma på sina rum. Jag ville bara få stopp på det, sade Christophersen när Proletären uppmärksammade saken förra året.

Attendo
Attendo Sabbatsbergsbyn

Christophersen avslöjade att Attendos ledning ljög rakt ut om hur vården sköttes, att coronasjuka och friska vårdades strikt åskilda (så kallad kohortvård).

– En rak lögn. Vi hade ingen kohortvård. Jag var ensam på hela avdelningen, med både sjuka och friska, sade Stine Christophersen.

Stine Christophersen fick hård kritik av tre chefer på äldreboendet. Cheferna åtalas nu för brott mot meddelarskyddet, och det är ur polisutredningen kring den rättsprocessen som de nya och för Attendoledningen så graverande uppgifterna hämtats.

Nu visar det sig att även Attendos högste chef, vd:n Martin Tiveus, visste om att vården var undermålig och att den strikta kohortvård som bolaget berömde sig för överhuvudtaget inte existerade. Tivéus har hela tiden hävdat att han inte kände till Stine Christophersens kritik.

Det är Sveriges Radios Ekot som presenterar nya uppgifter om att Tiveus faktiskt hade information om missförhållandena på äldreboendet, och att Stine Christophersen flera gånger försökte komma i direktkontakt med honom.

Det är i polisens nu offentliggjorda förhör med de inblandade som den nya bilden av vad som hänt träder fram: Christophersen ville berätta för Tivéus att den bild Attendo på sin hemsida gav av vården på äldreboendet inte stämde alls. Istället för att få kontakt med Tivéus blev Christophersen uppringd av Attendos regionala chef Helena Winter. Hon ville veta varför Stine Christophersen sökt kontakt med Tivéus och berättade, enligt polisförhören, att hon ringde på Tivéus uppdrag.

Stine Christophersen spelade in samtalet där hon säger att ”det som står på hemsidan ska motsvara verkligheten. Vi ska inte känna att det som görs här nu… det är så fruktansvärt att man inte kan vara ärlig med det utåt”.

I ett av de inspelade samtalen säger Helena Winter att hon informerat Martin Tivéus om den kritik Christophersen framfört. I inspelningen hörs Helena Winter säga att hon ”lyft till Martin att du inte är nöjd med hemsidan och det som ligger där. Det verkade inte på honom som att han kommer att ändra på det i nuläget. Men man vet aldrig”.

Nu visar det sig också att Stockholms högsta ansvariga politiker känt till missförhållandena men vägrat att göra något åt dem: de litade helt på de uppgifter de fått från Attendo. I en debatt i Stockholms fullmäktige i februari svarade Anna König Jerlmyr och Erik Slottner på oppositionens frågor och hävdade att de åtgärder som Attendo vidtagit var fullt tillräckliga och att Stockholms stad inte behövde gå vidare med saken.

Attendo har, vilket Proletären rapporterat om, varit inblandat i flera vårdskandaler.