Hoppa till huvudinnehåll

Stockholmsliberal går i pension vid 54 – för skattepengar

Liberalen Lotta Edholm avgår som skolborgarråd i Stockholm. I mer än åtta år har hon administrerat nedskärningar i skolan. Nu tar hon med sig en fallskärm på närmare åtta miljoner kronor.

Borgarrådet Lotta Edholm (L) har under åtta år administrerat nedskärningar i Stockholm. Nu går hon i pension, på skattebetalarnas bekostnad, vid 54.
Liberalerna

Den moderatledda och miljöpartistödda majoriteten i Stockholm drar ner på pengarna till skolan. För 2020 minskades budgeten till grundskolan och fritidshemmen med runt 240 miljoner kronor. Detta enligt tankesmedjan Balans, som sysslar med frågor inom vård- och omsorgssektorn.

I maj demonstrerade 8000 människor i centrala Stockholm mot neddragningarna, och strax före jul demonstrerade drygt 200 lärare utanför stadshuset med krav på mer pengar och resurser till skolan.

– Vi har sett år av uteblivna satsningar på skolan. Den här budgeten kommer att innebära neddragningar, högre arbetsbelastning, försämrad arbetsmiljö och större elev- och barngrupper. Och utöver det råder det brist på lärare, konstaterade Tanja Jokitalo, ordförande för Lärarförbundet i Stockholm.

I skottgluggen för protesterna: borgarrådet Lotta Edholm (L), den blå-gröna majoritetens ansvarige i skolfrågor. Under flera perioder har Edholm, 54, varit Folkpartiets och senare Liberalernas ledande namn i Stockholm. En högt profilerad politiker, moderiktigt välklädd, högljudd och tydlig med stora munrörelser.

En politisk broiler, som efter en fil. kand. i statskunskap aldrig haft ett riktigt jobb – hon var ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund 1989-91, riksdagsledamot 1992-94 och har suttit i Stockholms fullmäktige sedan 2006, under åtta år som skolborgarråd.

När Lotta Edholm nu avgår, går hon inte lottlös. Hon har rätt att ta en del av sin månadslön som pension tills dess hon fyller 65 år. Idag tjänar Edholm 125.000 kronor i månaden. Hennes pension blir 64.000 kronor i månaden i tio år framåt: totalt 7,7 miljoner kronor.

Detta förutsatt att hon inte tar ett nytt jobb – då räknas lönen av mot pensionen. Lotta Edholm, som också administrerat andra neddragningar av social service och inom välfärdsområdet i Stockholm, ska leta nytt jobb. Hon säger till Stockholm Direkt att hon hoppas kunna dra nytta av sina ”kunskaper inom politik, ledarskap och krishantering”.

– Det har jag efter mina 21 år i politiken blivit rätt duktig på, säger Edholm.