Hoppa till huvudinnehåll

Största hamnstrejken i USA på 47 år

Tiotusentals hamnarbetare på USA:s öst- och gulfkust har gått ut i strejk.

Striden handlar både om löner och att garantera jobben.
Facebook/ILA

Igår tisdag gick omkring 45.000 hamnarbetare på USA:s öst- och gulfkust, från Maine i norr till Texas i söder, ut i storstrejk.

De 36 hamnar som är berörda hanterar omkring hälften av USA:s samlade containerfrakt. Enligt storbanken JP Morgan kan strejken kosta företagen och den amerikanska ekonomin sammanlagt fem miljarder dollar – varje dag.

Hamnarbetarna, som är organiserade i International Longshoremen’s Association (ILA), kräver bland annat att lönen ska öka med fem dollar i timmen per år för att kompensera  för inflationen, vilket innebär 77-procentiga löneökningar över avtalstiden på sex år, arbetsgivarsidan har bara gått med på 50 procents löneökning över sex år.

Striden handlar också om automatiseringen av hamnarna, där facket tar strid för jobben.

ILA, som är en del av AFL-CIO – USA:s största fackliga centralorganisation, som var starkt kopplad till CIA under kalla kriget – tillåter dock fortsatt att militärt materiel till bland annat Israel lastas i hamnarna medan strejken pågår.

Hamnarbetarnas strejk inleds bara några veckor efter att 30.000 flygplanstillverkare på Boeing i Seattle gick ut i strejk, som fortsatt pågår. Också där påverkas inte någon militär produktion.

Strejken sätter också ljuset på Vita husets möjligheter att gå in på kapitalets sida och tvinga tillbaka arbetarna till jobbet under en 80 dagar lång ”nedkylningsperiod”. Hittills har president Joe Biden sagt att han inte kommer att lägga sig i konflikten.