Hoppa till huvudinnehåll

Största israeliska markstölden på decennier

Israels finansminister Bezalel Smotrich har deklarerat 8.000 hektar land i Jordandalen som statlig mark – att upplåta till illegala bosättningar.

Bezalel Smotrich inklippt framför en bosättning på Västbanken.
Ronan Shenhav/Avi Ohayon

I skuggan av kriget mot Gaza deklarerade Israels regering förra veckan 8.000 hektar land på det ockuperade Västbanken för statlig mark. Enligt organisationen Peace Now, som bevakar israeliska bosättningar, är det den största landstölden sedan Osloavtalen skrevs under för 30 år sedan.   

Det var finansminister Bezalel Smotrich som deklarerade området i Jordandalen för statlig mark. Det innebär att Israel inte längre erkänner palestinsk privat äganderätt till den, och öppnar upp för att istället upplåta marken till israeliska bosättare.

Smotrich, som själv bor i en illegal bosättning på Västbanken, gjorde utfästelsen samma dag som USA:s utrikesminister Antony Blinken var i Israel, i en tydlig markering av självständighet gentemot Israels viktigaste uppbackare.

Blinken var i Jerusalem för att försöka övertala premiärminister Benjamin Netanyahu att avstå från sin planerade markinvasion av Rafah, dit hundratusentals flyende och hungrande Gazabor tagit sig på flykt från Israels bomber, vilket Netanyahu avfärdat. De diskuterade också ett fångutbyte mellan Israel och Hamas i samband med en vapenvila.

Smotrich har tillsammans med ministern för inrikes säkerhet, Itamar Ben-Gvir, hotat med att lämna Netanyahus högerextrema regering om palestinska långtidsfångar släpps mot den israeliska gisslan i Gaza.