Hoppa till huvudinnehåll

Stort bakslag för DPP i Taiwans lokalval

Efter att Tsai Ing-Wen målat upp valen som ett test för att visa ”Taiwans motstånd och beslutsamhet att försvara frihet och demokrati”, gjorde partiet sina sämsta lokalval någonsin.

Tsai Ing-Wen avgår som ordförande DPP efter de dåliga valresultaten.
POB Taiwan

Taiwans president Tsai Ing-Wen har avgått som partiordförande för Demokratiska folkpartiet (DPP). Anledningen är partiets usla resultat i lokalvalen den 26 november, efter att Tsai Ing-Wen målat upp valen som en folkomröstning om hennes och DPP:s alltmer konfrontativa hållning mot Folkrepubliken Kina och regeringen i Peking. 

Enligt Tsai Ing-Wen var valet ett test för att visa upp ”Taiwans motstånd och beslutsamhet att försvara frihet och demokrati”.

DPP, som är det styrande partiet på Taiwan och har majoritet i parlamentet, gjorde därefter sina sämsta lokalval sedan partiet bildades 1986 och vann bara fem av städerna och kommunerna på ön. Det nationalistiska Koumintang (KMT) vann istället 13 av de sammanlagt 22 borgmästar- och magistratssätena på ön med 23 miljoner invånare. 

KMT är nationalistiskt i meningen att partiet historiskt sett sig som den rättmätiga ledningen för hela Kina, trots nederlaget i inbördeskriget som ledde till den kinesiska revolutionens seger och Folkrepubliken Kinas bildande 1949. Nationalisterna ledda av Chiang Kai-Shek tog då sin tillflykt till Taiwan som KMT styrde som en militärdiktatur fram till 1987. I KMT:s ögon var öns huvudstad Taipei Kinas temporära huvudstad.

Likt Kinas kommunistiska parti och regeringen i Peking ser KMT Taiwan som en del av Kina, medan DPP öppnat för att Taiwan ska vara självständigt. De senaste decennierna har KMT haft förhållandevis goda relationer med Peking, som utgår från ett Kina-principen, medan de blivit allt sämre mellan DPP och Peking.

De senaste månaderna har relationerna nått bottennivå efter att USA:s talman Nancy Pelosi i augusti besökte Taipei och presenterades med en medalj av Tsai Ing-Wen, vilket följdes av militärövningar runt ön. En utveckling som i sin tur följdes av att väljarna straffade DPP i lokalvalen.