Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ny intifada i Palestina?

De israeliska terrorbombningarna och offensiven i Gaza fortsätter. Israels mål är att utplåna eller avväpna det palestinska motståndet. Samtidigt växer protesterna på Västbanken.


I torsdags förra veckan marscherade tusentals palestinier mot en av Israels hårt bevakade gränsövergångar i Qalandia, Västbanken, i protest mot terrorn i Gaza. I sammandrabbningar med israelisk polis dödades två palestinier.

Samma dag genomfördes en attack mot israeliska soldater vid en gränsövergång.

Det palestinska sekulära nationalistpartiet Fatahs väpnade gren Al Aqsa-martyrernas brigader tog på sig attacken. Dagen efter deklarerade Fatah en ”vredens dag” på Västbanken och tusentals palestinierna tog åter till gatorna.

Protesterna, och den väpnade attacken, kan markera början på en ny intifada. Intifada betyder uppror, och är benämningen på de två gånger palestinierna gemensamt rest sig i allomfattande uppror mot Israel, första gången 1987-1993 och andra gången 2000-2005.

Fatah kontrollerar de palestinska myndigheterna på Västbanken och innehar dess presidentpost genom Mahmoud Abbas. De ingick tidigare i det väpnade motståndet tillsammans med bland annat socialistiska PFLP men har senare blivit Israels främsta förhandlingspartner vilket i praktiken inneburit att det palestinska enade motståndet brutits.

Splittringen mellan Fatah och det övriga motståndet men framförallt Hamas stärktes efter valet 2005 som vanns av Hamas. Men sedan ett halvår tillbaka har kontakterna mellan de båda rörelserna stärkts.

Här finns anledningen till Israels attacker mot Gaza. De är en fortsättning på Israels försök att avväpna eller helt utplåna motståndet i Gaza och bryta sönder enigheten mellan Gaza och Västbanken. Israel vill ha en återgång till det förhandlingsbord som i praktiken inneburit en långsam död för den palestinska staten.

I detta har Israel stöd inte bara av USA, utan även av Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som är måna om relationerna med imperialismen. Israel ställde sig snabbt bakom Egyptens förslag om vapenvila. Förhoppningen var att Gaza skulle ”demilitariseras” den diplomatiska vägen. En avväpning av det palestinska motståndet och ett återvändande till ett förhandlingsbord som inte ger något vore en ren kapitulation från Palestinas sida. Det vet det palestinska motståndet.

För Israel återstår bara terrorn som verktyg för att krossa Palestina. Dödstalet i Gaza hade på onsdagen passerat 1100. Men de israeliska styrkorna möter hårt motstånd och minst 53 israeliska soldater har dödats. En av historiens viktigaste lärdomar är att folkligt motstånd har alla möjligheter att besegra en övermäktig fiende – framförallt om motståndet går hand i hand med en stark internationell solidaritetsrörelse.