Hoppa till huvudinnehåll

Svenonius vägrar tillmötesgå barnmorskorna

Protesterna mot hur Region Stockholm behandlar barnmorskor och födande kvinnor ökar. Nu ansluter sig också barnmorskestudenter på Karolinska Institutet (KI) och på Sophiahemmets högskola till protesterna.

Barnmorskorna Tove Broheden och Hannah Dahlbäck beskriver på DN debatt den enorma kris förlossningsvården befinner sig i.
Skärmdump/Region Stockholm

Barnmorskor slutar i något som bara kan beskrivas som massflykt, studenter protesterar och praktiskt taget all personal inom vården rasar mot de styrande i Region Stockholm och dess högste ansvarige, regionfinansrådet Irene Svenonius (M).

”Våra vittnesmål ska inte längre ignoreras utan uppmärksammas och åtgärdas innan den sista barnmorskan har lämnat in sin avskedsansökan. I nuvarande takt är vi där mycket snart och förlossningsvården i Region Stockholm står utom all räddning”, skriver barnmorskorna Tove Broheden och Hannah Dahlbäck, Initiativtagare till nätverket Barnmorskeflykten Stockholm, i ett debattinlägg.

Samtidigt har uppropet ”Åtgärda krisen i Stockholms förlossningsvård” som kräver förbättringar i barnmorskornas arbetsmiljö och för patientsäkerheten, samlat över 81.000 underskrifter. Uppropet konstaterar att arbetet inte kan göras ideellt – i fjol tog barnmorskorna i Stockholm emot 929 kvinnor trots att det inte fanns plats att ta hand om dem.

”Trots en överbelastad verksamhet kan vi inte neka en ambulans, be en kvinna som blöder att vänta hemma eller skicka en omföderska med täta värkar till ett annat län. Vi behöver luft i systemet för det oväntade eftersom det är akutsjukvård vi bedriver. Vi behöver fler rum och fler händer i en verksamhet som inte går att planera”, heter det i uppropet.

Bland kraven finns att löftet om en förlossningsklinik på St. Görans sjukhus på Kungsholmen ska infrias, att principen för arbetet ska vara en kvinna, en barnmorska och att barnmorskorna ska ha en ”skälig ersättning och god löneutveckling”. Uppropet konstaterar att skiftarbete och en stressig arbetsmiljö sliter på hälsan och kräver därför en 80-procentig arbetstid som med skiftarbete och helgtjänstgöring ska räknas som en heltidstjänst, med full pensionsgrundande lön.

Proletären berättade i förra veckan att över 100 barnmorskor hoppat av jobbet på kort tid, som en följd av extremt tung arbetsbelastning och att bristerna i vården är klart farliga för de födande kvinnorna.

Den politiskt ansvarige, moderaten Iréne Svenonius, tillför nu 100 miljoner kronor för att garantera principen en kvinna, en barnmorska.

– Frågan är om det räcker. Det handlar om en mångårig kris med problem inom hela vårdkedjan, säger Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund till DN.

Tidigare har regionen räknat ut att tillskottet måste vara mer än det dubbla, 210 miljoner, för att uppfylla garantin.

Nästa år väntar nya nedskärningar i Stockholms offentliga sjuk- och hälsovård när Svenonius väljer att att så långt det går gynna olika privata alternativ. Svenonius säger också tvärt nej till barnmorskornas krav på en lönehöjning på 8.000 kronor.

Region Stockholm kommer att få svårt att ersätta de erfarna barnmorskor som nu lämnat jobben på bland annat Danderyds sjukhus och Södersjukhuset (SöS). Även barnmorskestudenterna på KI och Sophiahemmet ansluter sig till protesterna. De konstaterar att av de sammanlagt 61 studenter som blir färdigutbildade barnmorskor i januari 2022, kommer 50 på grund av arbetsförhållandena inte att söka arbete inom förlossningsvården. Endast sju av de 61 studenterna känner sig trygga med jobb inom förlossningsvården.