Hoppa till huvudinnehåll

Sett, läst, hört: Swifties till valurnorna?

EU vädjar till Taylor Swift – vill ha hjälp med att dra unga till vallokalerna.

När Taylor talar lyder ungdomen. Eller?
Eva Rinaldi CC BY-SA 2.0

Det är svårt att upprätthålla en fernissa av demokrati när folket envisas med att röstskolka. Det genomsnittliga valdeltagandet i 2019 års EU-parlamentsval nådde med nöd och näppe upp till 50 procent (det är kärnländerna Belgien och Luxemburg som höjer snittet – i flera medlemsstater kom det knappt upp till 30 procent). Och även om det ökade med några procentenheter från 2014 års bottensiffror är det långt ifrån lika högt som Brysselpamparna vill ha det. 

Inför årets val vädjar därför EU-kommissionen till artisten Taylor Swift om att göra reklam för valet under sin kommande Europaturné, för att på så sätt locka fler unga till valurnorna. Swift har tidigare uppmanat sina amerikanska fans att registrera sig som väljare – vilket sägs ha funkat (och bidragit till Bidens seger i förra presidentvalet). När Taylor talar lyssnar horderna. 

Därför vill Proletärens kulturredaktion rikta en uppmaning till eventuella ”swifties” som läser dessa sidor:  Stärk EU-motståndet – bojkotta EU-valet. Ge inte de maktlystna, korrumperade skitstövlarna nöjet. Gå för all del på Taylors konserter i Stockholm i maj, men inte till vallokalerna. Om någon ger dig skit för det så shake it off!