Hoppa till huvudinnehåll

Tantpatrullen tror inte på nya regeringen

– De har inte kommit med något bra eller intressant, säger Tantpatrullens ordförande Birgitta Sevefjord, om den nya regeringens planer rörande pensionsfrågan.

Tantpatrullen i årets sista aktion på Mynttorget i Stockholm den 13 oktober.
Marianne Eriksson / Tantpatrullen

Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen, aktivistgruppen som kämpar för ett nytt pensionssystem, är inte imponerad av den nya regeringen. Särskilt inte vad gäller pensionsfrågan.

– De har inte kommit med något som vi i Tantpatrullen tycker är bra eller intressant, säger hon till Proletären.

– Det enda de sagt hittills är att de ska sänka skatten för pensionärer, och det löser ju ingenting. Vad de inte heller gjort, vilket är märkligt, är att säga något om Pensionsgruppens* vara eller icke vara.

– Det är oerhört frustrerande men samtidigt intressant att Sverigedemokraterna, som har varit väldigt kritiska mot pensionsgruppen och menar att den är skadlig för landets pensionärer och har spelat ut sin roll, såvitt jag vet inte har sagt något om den. I överenskommelsen finns inget om detta. Så här verkar SD ha sålt ut pensionärerna för att få strängare regler vad gäller invandring.

– Man har heller inte pratat något om att kvinnor har mycket lägre pensioner än män. Men det är klart, den sittande regeringen är inte feminister direkt, snarare extremt konservativa.

Artur Szandrowski
Birgitta Sevefjord, högsta tant i Tantpatrullen.

Upplever du att pensionsfrågan kom i skymundan för andra frågor i valet?

– I allra högsta grad var det så. Pensionsfrågan försvann efter man drivit igenom garantipensionsökningen på max 1000 kronor som gjordes i somras. Det hänger ihop med att pensionsfrågan är väldigt mycket av en kvinnofråga i och med att så många kvinnor har dålig pension.

– Överhuvudtaget var det mer ”manliga frågor” i valet. ”Hårda frågor” som lag och brott, försvar och bensinskatt, frågor som män i större utsträckning driver. De mjuka frågorna försvann tillsammans med pensionen.

Oktober månad går mot sitt slut och Tantpatrullen, som syns och hörs på Mynttorget i Stockholm varje vecka, har precis gjort sin sista aktion för säsongen. 

– Men när tussilagon kommer kommer vi stå där igen. Och i till exempel Östersund, där de är lite tuffare än vad vi är i Stockholm [skratt], fortsätter de året ut. De säger att de är vana vid kallare klimat. 

*Pensionsgruppen är en parlamentarisk arbetsgrupp som består av alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som verkar bakom låsta dörrar och har till uppgift att ”vårda och utveckla” pensionsöverenskommelsen.