Hoppa till huvudinnehåll

Think Pinks sopor brinner – igen

Miljöskandalen kring bolaget Think Pink bara växer. Nu brinner det i bolagets soptipp i Kassmyra i Botkyrka kommun i Stockholm.

Miljöskandalen kring bolaget Think Pink bara växer.
Montage: Proletären

En ny brand har brutit ut på Kassmyra soptipp i Botkyrka. Branden startade på söndagen och väckte oro i kommunen – det är bara några månader sedan sopbranden i Kagghamra förde giftig rök ut i kommunen. Röken från branden i Kassmyra har känts runt om i Stockholm, bland annat i Jordbro, Huddinge och Västerhaninge.

På tippen i Kassmyra ligger tusentals kubikmeter miljöfarligt avfall, och i början av veckan visste brandförsvarets talesman Anders Blomquist inte hur lång tid det skulle ta att släcka branden – allt från några dagar till tre månader.

Oljespill och kemikalier, med höga halter av zink, bly och arsenik i sopmassorna i Kassmyra, hotar nu grundvattnet och därmed också dricksvattnet för människorna i Botkyrka och angränsande kommuner.

Miljöskandalen kring Think Pink, som Proletären rapporterat utförligt om, bara växer. Bolaget har tjänat grova pengar på att dumpa sopberg över hela landet, på mark som hyrts ut av tjänstvilliga ägare: i Kagghammar av Anders Fredin, 76, bosatt på Kagghamra Säteri i Grödinge och moderat ledamot av fullmäktige i Botkyrka, och i Kassmyra av Daniel Rindsjö, 51, styrelseledamot i Resurs-Gruppen i Stockholm AB.

Rindsjö vägrar betala för en uppröjning av soptippen och eftersom Think Pink har gått i konkurs hotar notan på 225 miljoner kronor att hamna på skattebetalarna i kommunen.

Markägarna har blivit rika på Think Pinks miljöbrott. Det har även Think Pinks grundare Bella Nilsson blivit. Nilsson, 52, är en före detta strippa som drivit porrklubbar tillsammans med ökände gangstern Mille Markovic och porrföretagaren Carl Serung. När polisen började utreda Think Pink plockade Nilsson ut en aktieutdelning på 12 miljoner kronor. Därefter sattes bolaget i konkurs.

Rättegången mot Think Pink väntas senare i höst.