Hoppa till huvudinnehåll

Transport stämmer Gate Gourmet för avtalsshopping

Tranport stämmer flygcateringföretaget Gate Gourmet på 1 miljon kronor för avtalsshopping. Nu ska ärendet avgöras i Arbetsdomstolen.

Cateringjätten anklagas för avtalsshopping.
Gate Gourmet

Transportarbetareförbundet kräver Gate Gourmet på 1 miljon kronor i skadestånd för avtalsshopping. Flygcateringföretaget stäms på grund av att de byter kollektivavtal från Transports till Hotell- och restaurangfackets (HRF) vilket innebär 3.000-9.000 kronor mindre i lön för de anställda. Nu ska ärendet avgöras i Arbetsdomstolen.

– Skulle vi förlora betyder det att arbetsgivare själva får välja och vraka vilket kollektivavtal de vill ha, säger Transports lokala ombudsman Johan Einarsson till Arbetet. 

Gate Gourmet, som är ett av världens största cateringföretag för mat till flyg och tåg, gjorde i höstas stora uppsägningar utan att ta hänsyn till turordningsreglerna. I Sverige bedriver de sin verksamhet på Landvetter i Göteborg, Arlanda i Stockholm och Sturup i Malmö. 

Medina Bajric hade arbetat på Stockholm-Arlanda flygplats i 43 år när hon plötsligt blev uppsagd. Hon ersattes istället av en anställd som arbetar under HRF:s avtal. Medina Bajric är en av de 60 anställda som Transport nu har krävt skadestånd för, skriver Arbetet.

– Jag har gjort allt för att det ska vara bra för företaget och så plötsligt är man noll värd. De behåller någon som har jobbat kortare än mig, säger hon till Arbetet. 

För att runda Transports avtal har Gate Gourmet mixtrat med arbetsuppgifterna för de anställda, exempelvis ges chaufförer och lastare på flygplatserna även uppgifter som att bre smörgåsar och diska, saker som faller under HRF:s avtalsområde.

Flygcateringföretaget som har sitt huvudkontor i Zürich, Schweiz, menar att förändringarna görs på grund av den minskade flygvolymen under pandemin. 

– Hela den svenska arbetsmarknadsmodellen skulle riskeras om en arbetsgivare får göra så här, säger Anette Olofsson, från LO-Rättsskydd AB, till Arbetet. 

Det hela ska nu avgöras i Arbetsdomstolen. Inget datum är satt för huvudförhandlingarna.