Hoppa till huvudinnehåll

Trots tornadolarmet: Amazon lät inte arbetarna lämna

Näthandelsjätten Amazon tvingade sina anställda att stanna på jobbet, trots att en tornado var på väg mot arbetsplatsen i Edwardsville, USA. Sex arbetare dog i katastrofen.

Stora delar av Amazons anläggning totalförstördes i tornadon.
Chris Phillips

En vecka efter att sex arbetare dödats i den tornado som slet taket av en Amazon-anläggning i Edwardsville, i den amerikanska delstaten Illinois, kommer skakande vittnesmål om hur företaget agerade under katastrofen.

– Det här hade aldrig hänt om de (Amazon) brytt sig mer om liv än om produktionen. Alla vet att det enda Amazon bryr sig om är vinsten, kommenterade på sociala media en syster till en av de dödade.

Rachel Cope menar att henne bror Clayton, som dog när han försökte rädda andra, skulle ha klarat sig om Amazon tagit tornadohotet på allvar.

– Jag vill att de ska ställas till svars för det här. Att det som hänt ska sätta ljuset på arbetsplatser som tar livet av sina anställda och som behandlar dem bara som ett nummer.

Det var i fredags som den enorma tornadon drog över flera delstater i mellanvästern i USA. Hur många som dog i naturkatastrofen är ännu inte klart, men bara i delstaten Kentucky omkom ett 80-tal människor.

I Mayfield, Kentucky, dog åtta arbetare på fabriken som tillverkar doftljus. Flera arbetare vittnar om att de begärde att få lämna fabriken när tornadolarmet gick, men att förmännen då hotade dem med sparken.

McKayla Emery berättar för NBC News att hon hörde förmännen tala om för arbetare som ville gå hem och sätta sig i säkerhet, att deras jobb i så fall var i fara.

– Går ni så kommer ni säkert att få sparken, berättar Emery om förmännens och bolagsrepresentanternas reaktion på arbetarnas önskemål.

20-åriga Elijah Johnson ger ett liknande vittnesmål. Han och en grupp andra arbetare gick för att tala med en av förmännen.

– Jag bad att få åka hem, och fick svaret att jag skulle få sparken. Jag frågade om de tänkte sparka mig trots att vädret såg ut som det gjorde. Ja, svarade en arbetsledare, säger Johnson till NBC.

I Edwardsville i Illinois slet tornadon taket av en av näthandelsjätten Amazons anläggningar. Sex arbetare dog.

En av dem var den 46-årige Larry Virden. Tidningen People’s World har publicerat Virdens sista sms-konversation. Efter att tornadolarmet gått, sms:ade Virden sin sambo: ”Jag kommer hem efter stormen”. Hans sambo svarade, ”Vad menar du?” Larry Virden: ”Amazon låter oss inte åka härifrån”.

Då var klockan 20.22 lokal tid.

En knapp halvtimme senare skickade sambon tre sms till Larry Virden: ”Så vad händer?”, ”Jag hoppas att allt är okej” och ”Jag älskar dig”.

Larry Virden svarade inte. Tillsammans med fem arbetskamrater hade fyrabarnspappan från Edwardsville krossats när tak och väggar på anläggningen rasade in.

Redan sex minuter över åtta nådde tornadovarningen arbetsledningen på Amazonanläggningen i Edwardsville. 21 minuter senare slog stormen till. Då hade många arbetare tvingats stanna kvar på sina arbetsplatser, medan några hade fått tillträde till företagets ”skyddsrum”: toaletterna.

Där dog bland andra den 26-årige chauffören Austin J McEwen och arbetaren Clayton Cope, 29. David Kosiak, 26 år gammal, överlevde:

– Vi var på toaletterna, det var dit de skickade oss, berättar Kosiak för The Guardian. Det lät som om ett tåg körde igenom byggnaden. Hela taket bara flög ner. De (Amazon) tvingade oss att stanna där (på toaletten) i två och en halv timme.

Jeff Bezos är världens näst rikaste person (efter Teslagrundaren Elon Musk). Han äger Amazon som är känt för att strunta i sina arbetare och aktivt bekämpa all facklig organisering. När arbetare vid en anläggning i Bessemer i Alabama nyligen röstade om att bilda en lokal fackförening, mötte Amazon organiseringsförsöken med hot och trakasserier. Nu har RWDSU (Retail, Wholesale and Department Store Union) fått fram en ny omröstning.

För People’s World berättar en arbetare från New York om hur Amazon tvingade sina anställda att stanna kvar på jobbet när orkanen Ida drog över området i september. Då omkom 43 människor.

– Ärligt talar så skiter de i om vi dör på jobbet. Det påverkar inte deras vinster.