Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals lärare marscherade mot nedskärningar

Stockholms lärare kräver upprustning i stadens skolor, inte nedrustning. I helgen manifesterade runt 2.500 lärare och annan skolpersonal mot stadens snåla budget med ett möte och en demonstration genom Stockholm.

Lördagens demonstration i Stockholm var den första av flera planerade: den 25 maj genomförs manifestationer också i Umeå och Göteborg.
Edgar Franco

Stockholms lärare saknar minst 250 miljoner i den budget som den nya majoriteten med S, MP och V i staden lagt fram. En budget som lett till kraftiga nedskärningar bland personalen: lärare men också många andra, som vaktmästare, elevassistenter och annan personal.

Alexander Skytte, idrottslärare i Järfälla och skoldebattör, deltog i manifestationen.

– Hjälper inte protesterna så måste vi ta till alla medel som står till buds. Kanske är det dags att strejka igen?, sade Skytte.

Hanna Garberg, lärare på Gubbängsskolan i Stockholm, var en av initiativtagarna till manifestationen i helgen.

– Skolan är ingen start-up som ska maximera sin omsättning, eller en konsultbyrå som lever på uppdrag. Skolan är grunden, ett fundament som måste få kosta. Agerar vi inte nu kommer vi att få betala ett mycket högre pris senare. Att effektivisera raster, läs- och skrivinlärning, särskilt stöd eller geografi… det går inte. Skolan fungerar inte så. Det går inte längre att montera ner vår arbetsplats mer än vad de här politikerna redan har gjort. Det får fan i mig vara nog nu, sade Hanna Garberg.

I valrörelsen gjorde S, V och MP ett stort nummer av sin satsning på skolan. Löften som bröts tämligen omgående.

I Stockholm beräknas 103 av 126 skolor gå med underskott på i år mellan 250 och 320 miljoner kronor. En summa som blir ännu värre de kommande åren. 23 skolor har redan börjat avskeda personal. I Bredäng, som finns med på polisens lista över utsatta områden, försvinner elva tjänster på Bredängsskolan.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) vägrar skjuta till mer pengar och säger att skolorna själva måste hitta lösningar på problemen och att ekonomiseringen är regeringens sak. Kritiken mot skolminister Lotta Edholm, (L), med täta kopplingar till friskolebranschen och -lobbyn, är massiv: också Edholm vägrar skjuta till mer pengar.

I en debattartikel konstaterar Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, ordföranden för Lärarförbundet respektive Lärarnas Riksförbund (som nyligen slogs ihop till Sveriges Lärare), att skolan ligger på kraftigt minus:

”Inför budgetarbetet i höstas krävde vi 25,4 nya miljarder. Med facit i hand kan vi konstatera att sammanlagt 16 miljarder sköts till av regering och kommuner, vilket innebär ett fortsatt underskott på 9,4 miljarder. Räknar vi dessutom in de kostnadsökningar som inflationen gett hittills under 2023 så krävs ytterligare 3 miljarder. Det innebär att svensk skola i dag går minst 12 miljarder back”, menar Jaara Åstrand och Fahlén.

Hanna Garberg beskrev neddragningens konsekvenser för lärarna:

– Det är till mig som lärare de kommer och frågar ”hur kunde du inte se att Lisa mådde dåligt? Att hon for illa hemma? Att hon var på väg in i gängkriminalitet?” Jo, för att ni dragit ner på vaktmästaren så att jag var tvungen att klippa upp Kims skåp, eller på min IT-pedagog så att jag var tvungen att vara IT-support. Eller att ni dragit ner på min kollega som undervisade i svenska, så att jag fått mer att göra eller att det sorgligt nog var någon annan elev som mådde så jävla mycket sämre än Lisa, så att jag var tvungen att ägna mig åt honom för att ni dragit ner på socialpedagogen, sade Hanna Garberg.

– Idag tvingas jag som lärare att syssla med så många andra saker än mitt kärnuppdrag: att undervisa.

Mötet och demonstrationen i Stockholm var den första av flera planerade: den 25 maj genomförs manifestationer också i Umeå och Göteborg.