Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals mot höga chefslöner och nedskärningar

De räknade med kanske 500 namnunderskrifter för kraven att Postnord ska stoppa nedskärningarna, anställa fler brevbärare och sätta stopp för de extremt höga chefslönerna. Nu är antalet underskrifter bakom kraven uppe i över 24000.

Olle Carnehagen, en av initiativtagarna till uppropet.
Privat

Den namninsamling som postanställda i Stockholm startat via opinionssajten skiftet.se är på väg att slå alla rekord. Missnöjet med Postnord är massivt: med att företaget drar ner på antalet brevbärare samtidigt som koncernchefen Annemarie Gardshol har höjt sin lön och nu tjänar 842.000 kronor i månaden, och med att brevbärarnas arbetsbörda blir mer och mer omöjlig. 

– Vi trodde väl på 500 underskrifter och tyckte att det skulle vara bra, säger Olle Carnehagen, anställd vid postkontoret i Årsta i Stockholm.

Han är en av initiativtagarna till uppropet.

– Det handlar om att många känner igen sig även om de inte jobbar i samma bransch. Folk vet hur det ser ut i samhället nu. Och folk får skinn på näsan när fler gör det, ”fan, jag vill göra det här på min arbetsplats också”, säger Olle Carnehagen.

Namninsamlingen via skiftet.org startade för två månader sedan. 500 personer skrev på den första månaden. För två veckor sedan var antalet underskrifter uppe i 5.000. Nu har fler än 24.000 skrivit på.

– Det har verkligen exploderat, säger Olle Carnehagen. Det beror på flera saker. Dels den mediala bevakningen där olika tidningar och TV4 uppmärksammat vad som händer i Postnord. Plus att Skiftet har varit bra på att sprida det här.

Proletären har tidigare rapporterat om problem på Postnords arbetsplatser, och om hur företaget hotat anställda visselblåsare med avsked eller olika typer av sanktioner om de inte är lojala med företaget.

Även Olle Carnehagen har blivit kontaktad.

– Högsta HR-chefen inom Postnord drog in mig och anklagade mig för att vara upphovsman till de negativa rubriker som företaget fått. Jag frågade vilka bevis de hade och vilka lagar de grundade det på? De hade ”en känning” om att det var så. De var tvungna att dra tillbaka anklagelserna, säger Olle Carnehagen.