Hoppa till huvudinnehåll

Två dog i kemolycka – tidigare anställd vittnar om säkerhetsproblem

– Arbetsgivarna borde lyssna på arbetarna, säger en tidigare anställd på Omni Polymers, företaget där två arbetare dog i en olycka tidigare i veckan. Under sin tid där skrev den anställde många tillbudsrapporter om undermålig arbetsmiljö och säkerhet.

Företaget i fråga återvinner plast och använder många farliga kemikalier.
Montage: Proletären

Två arbetare omkom och flera andra skadades i en industriolycka på Omni Polymers, ett plaståtervinningsföretag i Ängelholm, den 20 juni. De två männen i 40-årsåldern föll ner i en tank med giftig gas och dog av syrebrist, skriver Arbetsmiljöverket.

Brandkåren hade svårt med räddningsoperationen på grund av det trånga utrymmet och flera brandmän skadades under processen.

Med dessa två arbetare har nu 20 personer dött på jobbet hittills i år. Fem fler än vid samma tid förra året.

Proletären har talat med en tidigare anställd på företaget, som berättar att det fanns en del arbetsmiljö- och säkerhetsproblem på anläggningen. A, som önskar vara anonym, jobbade där en längre period, men blev senare utköpt av företaget. Enligt A beror det på att hen skrev för många tillbudsrapporter.

Arbetsmiljöverket
Ur Arbetsmiljöverkets statistik. Den ene arbetaren var bemanningsanställd på ett stockholmsbaserat företag, därav skilda orter.

– Det handlade om att det var dammigt på ytor och i luften, undermålig utrustning… jag har trillat på kemikalier… det var mycket. När vi städade tankar hade vi ingen belysning, bara en ficklampa. Ingen riktig skyddsutrustning. Vi fick hjälm, skyddsglasögon, gummistövlar och regnkläder. Jag var den enda som stack ut med observationer och förbättringsförslag, berättar hen för Proletären.

– Jag har mått så dåligt och försökt kämpa för rättvisa på något sätt. Arbetsgivarna borde lyssna på arbetarna, om chefen inte förstår direkt så får han fråga igen, fråga tio gånger vad det handlar om.

A var bekant med båda de omkomna arbetarna. En var skiftledare och den andre var bemanningsanställd sedan en knapp månad tillbaka.

Kemikalierna som orsakade deras död var mycket giftiga och används bland annat för att binda smuts vid plaståtervinning.

– Jag tror inte skiftledaren visste om hur farliga kemikalierna var. Ingen gav oss utbildning eller berättade vilka konsekvenser dessa kemikalier kan få.

En förundersökning gällande vållande till annans död har nu inletts.