Kommentar: Två korrupta miljardärer och en clown tävlar om presidentposten i Ukraina
När Ukraina på söndag ska välja ny president står valet mellan två miljardärer och en komiker med stöd av en miljardär. Valkampanjen har präglats av korruption och röstköp, men trots det lär valet accepteras som demokratiskt i västmedia.
På söndag, den 31 mars, går Ukraina till presidentval. Ett land i förfall, med tilltagande misär, vars medborgare lever i ständig oro om framtiden bjuds att välja en president bland 39 presidentkandidater, de flesta helt okända personer.
Säkert är att de alla är godkända av makten, en allians av fascister och nyliberaler som uppkommit efter statskuppen i februari 2014, som nu är grunden till människornas elände och oron för framtiden.
De kandidater som inte passade denna makt, de som hade ett alternativ, avslogs. Kommunistpartiets kandidat Petro Simonenkos kandidatur avslogs trots att partiet fortfarande är lagligt och verkar i många städer, byar och på arbetsplatser.
Av de 39 kandidaterna är det egentligen bara tre som har chans att bli president. Det är de tre som förfogar över flest miljoner och garanterat ges plats i media. Av dessa tre är två miljardärer och den tredje en clown köpt av en miljardär.
Den förste miljardären är den nuvarande kuppresidenten, den korrumperade Petro Porosjenko, som mångdubblat sin förmögenhet under presidenttiden och som leder en regering som enligt opinionsundersökningar stöds av rekordlåga nio procent av befolkningen. Den andre miljardären är den före detta premiärministern Julia Timosjenko, gasprinsessan som blev miljardär genom sin monopolställning på gasmarknaden och som använde makten till att höja priserna och berika sig själv.
Clownen är en komiker som heter Volodymyr Zelenskij. I ukrainska media har det framkommit att han fått flera miljoner dollar av en av Ukrainas rikaste kapitalister, miljardären Ihor Kolomojskyj, för att bli president. Volodymyr Zelenskij får all tv-tid han vill i Ihor Kolomojskyjs tv-kanal 1+1. I en av hans nummer ”rensar” han upp i parlamentet med två automatvapen och dödar alla närvarande.
Ukrainas valkommission har godkänt 1890 internationella valobservatörer. Frågan är vad de kan göra, när korruptionen pågått sedan länge. Anklagelser om röstköp har förekommit under hela valkampanjen, vilket också påpekats av enskilda medier i väst. Miljardärerna kallar till möten och bjuder på mat och dricka. På vissa håll har röstköpet varit mer öppet, med pengar i handen till framträdande personer i föreningar och byar.
Sådana rapporter borde leda till att presidentvalet i Ukraina ifrågasätts internationellt. Men EU och USA, och inte minst Sverige, tittar åt andra håll.
För säkerhets skull har USA:s ambassadör i Kiev, Marie Yovanovitch, gett Ukrainas riksåklagare Yuri Lutsenko en lista på ”orörbara”, de människor som inte får åtalas. Detta avslöjades förra veckan av en minst sagt förbannad riksåklagare, som samtidigt berättade att USA:s ambassad aldrig betalat ut de fyra miljoner dollar som lovats för att förstärka riksåklagarämbetet.
Enligt en valundersökning från den 13 mars leder Volodymyr Zelenskij med cirka 20 procent av rösterna, följd av Porosjenko med cirka 13 procent och Timosjenko med 11 procent. Valdeltagande lär blir lågt. Om ingen kandidat får över 50 procent hålls nästa valomgång 21 april.
Trots röstköp och korruption lär valet lovordas i media, inte minst i Sverige. Det kan jämföras med reaktionerna inför och efter förra årets presidentval i Venezuela, som snabbt dömdes ut av väst. Så länge en av västs godkända kandidater vinner bryr sig ingen om folket.