Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainastödda ryska nazister attackerade Ryssland

För ovanlighetens skull är åtminstone delar av västmedia öppna med vad det var för några som gick över gränsen förra veckan.

Ryska frihetslegionen
Skärmdump: Youtube @legionoffreedom

Förra måndagen attackerades flera byar nära den ryska staden Belgorod, cirka tre mil från gränsen till Ukraina och sex mil från staden Charkiv på den ukrainska sidan gränsen.

Det tog minst åtta timmar innan ryska styrkor hade kontroll över situationen, och närmare ett dygn innan försvarsdepartementets talesperson Igor Konashenkov gick ut i media och uppgav att fler än 70 ukrainska nationalister tryckts tillbaka och dödats i en antiterroroperation.

Två högerextrema grupper av ryssar som strider på Ukrainas sida i kriget har tagit på sig attacken, Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen. Ukrainas regering säger att man inte har något att göra med attacken, men även Ukrainavänliga kommentatorer menar att de knappast skulle kunna genomföra en sådan operation utan Ukrainas godkännande och stöd. 

Åtminstone Ryska frihetslegionen ingår också i Ukrainas internationella legion, för utländska krigare som vill komma och slåss för Ukraina. I mars förra året slopade Ukrainas president Zelenskyj visumkravet för utlänningar som ville komma och ansluta sig till den internationella legionen – förutom för ryssar. Men uppenbarligen har de berörda varit välkomna ändå.

Zelenskyjregeringens rådgivare Anton Geraschchenko publicerade själv en video på Twitter med Ryska frihetslegionens ledare Maksimilian Andronikov, som kallas för Ceasar, där han påstår att Belgorods invånare själva skulle skrivit ett brev till legionen och bett dem komma och ”befria” dem i Ryssland.

Vem är då denne Ceasar, och vilka är Ryska frihetslegionen? Intressant nog har Aftonbladet en sammanfattning (dold bakom betalvägg), som presenterar flera av huvudpersonerna. Den bygger på dels en artikel på ryskspråkiga BBC och dels på uppgifter från det ryska journalistnätverket Agentsvo. Såhär skriver Aftonbladet:

”Enligt Agentstvo är Ryska frihetslegionen en del av Ryska imperierörelsen. USA har stämplat Ryska imperierörelsen som en ’global terroristorganisation’ som tränat ’vita rasister och nazister i Europa’.”

Att attacken mot Belgorod blev en stor nyhet i väst – medan till exempel den statliga ryska kanalen RT har några kortare pliktskyldiga artiklar – är inte konstigt. Det ingår i propagandakriget att Ukrainas uppbackare vill blåsa upp ryska bakslag, medan Ryssland själva är mindre intresserade av publiciteten när man inte haft bättre kontroll vid gränsen.

Mer förvånande är att svensk massmedia är så pass tydliga med att de här grupperna består av rena nazister. Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari förra året har nämligen det som var självklart i västmedia för några år sedan blivit tabu – att Azovbataljonen och andra frivilligförband som stridit mot utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina efter kuppen 2014 dominerats av nazister.

Numera heter det att det är ukrainska patrioter och utländska frihetsälskare som vill stå upp för demokrati som tar sig till fronten. Men här har vi några konkreta exempel på vad det är för några som attackerade Ryssland i frihetens namn, utpekade av såväl brittiska BBC som svenska Aftonbladet.

Vi har till exempel Aleksej Levkin som förekommer på Ryska frivilligkårens egna bilder från måndagens attack mot Belgorod-området. Aftonbladets beskrivning av honom, lånad från Agentsvo: ”Rysk nazist som kallat norske massmördaren Anders Bering Breivik för ’ett geni’”.

Och det här är sammanfattningen av Aleksandr Skatjkov i samma artikel: ”Syns på Ryska frivilligkårens bilder från måndagens attack mot Belgorod-området. Rysk medborgare som bor i Ukraina sedan 2014. Han deltog i strider mot ryska styrkor i Donbass och skadades 2015. Skatjkov har flera nazistiska svastikor tatuerade på kroppen.”

Det här, att många av de som stridit och strider i Donbass för Ukraina har nazistiska symboler tatuerade eller på sina uniformer, får vi annars aldrig höra om längre. 

Så här fortsätter beskrivningen av Skatjkov i Aftonbladet: ”2020 arresterades han i Ukraina, anklagad för olaga vapeninnehav och för att ha spritt det nazistiska manifest som massmördaren Brent Tarrant publicerade i samband med att han tog livet av 51 muslimer på Nya Zeeland 2019. Skatjkov släpptes till slut mot borgen, enligt Agentstvo.”

Att det är många nazister och andra högerextrema som slåss på den ukrainska sidan mot Ryssland och de självutropade republikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina rättfärdigar inte Rysslands invasion, och det finns också högerextrema som strider på den ryska sidan. Men det här är första gången på länge som åtminstone delar av västmedia varit öppna med vad det är för personer som vill ”befria” Ryssland med stöd från Ukrainas väpnade styrkor.

Samtidigt syns förstörda amerikanska militärfordon på bilder som Ryssland släppt. Först sa USA att man var skeptiska till äktheten i bilder på de amerikanska fordonen, men har senare sagt att man ska undersöka uppgifterna. Om USA:s vapenstöd till Ukraina används för att attackera mål inne i Ryssland riskerar det att sprida och förvärra kriget ytterligare.