Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskor säger upp sig i protest mot nedskärningar på Karolinska sjukhuset

I mars beslutade ledningen för barnakuten på Karolinska sjukhuset att säga upp det lokala OB-avtalet för undersköterskorna. Nu lämnar personalen i protest mot beslutet.

När ledningen sade upp det lokala OB-avtalet fick vissa undersköterskor månadslönen sänkt med 10.000 kronor.
Holger Ellegaard

13 undersköterskor på barnakuten på Karolinska sjukhuset i Solna har sagt upp sig i protest. Anledningen är ett lokalt OB-avtal som tagits bort av ledningen för verksamheten. Något som resulterat i en lönesänkning med upp till 10.000 kronor i månaden för vissa undersköterskor.

– Det är en katastrof. Man tar inte alls hänsyn till den kompetens som försvinner från arbetsplatsen. En del har helt enkelt inte råd att jobba kvar. För mig har lönen sjunkit med 8.000 i månaden och då har jag inte jobbat lika många nätter som vissa andra, säger Anna Rådö, undersköterska på barnakuten.

Bakgrunden till personalflykten går tillbaka till mars i år. Ledningen menade då att 2 miljoner kronor måste bort från barnakutens budget. Verksamhetschefen för barnakuten i Solna, Magnus Flodberg, tog då beslutet att säga upp den så kallade T4:an, ett lokalt OB-avtal för undersköterskorna på arbetsplatsen.

Men att spara pengar är inte den enda anledningen till att avtalet plockades bort, menar Anna Rådö.

– Det känns också som att man vill avveckla alla undersköterskor. Det skulle ledningen självklart aldrig erkänna, men man kan se det i antalet nyanställningar. Just nu har man bara anställt en ny undersköterska. Resten är nyexaminerade sjuksköterskor.

Privat
Anna Rådö jobbar som undersköterska på barnakuten på Karolinska Sjukhuset.

Anna Rådö beskriver en situation som går att hitta på många andra vårdarbetsplatser i landet. Stress, sjukskrivningar och ett extremt tryck.

– Vi har luckor i personalschemat hela tiden. Varje dag får vi sms där cheferna frågar om vi kan jobba extra. Så jag undrar om man verkligen sparar pengar i och med beslutet att säga upp avtalet.

För att fylla luckorna i schemat har barnakuten tvingats ta in hyrpersonal. Rent ekonomiskt brukar detta inte vara något som gynnar budgeten. Snarare tvärtom. Kostnaden för bemanningspersonal är oftast dubbelt så stor som för en ordinarie. Och då tar man inte i beräkning den arbetstid som det tar att skola in den nya personalen.

Den 15 mars frågade Proletären verksamhetschefen för barnakuten, Magnus Flodberg, varför det lokala OB-avtalet sades upp. Då fick vi som svar att avtalet riskerade att locka arbetarna att ”ta så mycket ob-pass att de får en ohälsosam arbetssituation”.

Situationen som nu uppstått på barnakuten måste nästan beskrivas som en smula ironisk eftersom det nya avtalet som ledningen lanserat säger att personalen ska gå på treskift.

– Jag förstår inte det här, säger Anna Rådö. När man tog bort OB-avtalet sade ledningen att man gjorde det för att värna om vår hälsa. Och nu ska vi istället jobba treskift.

– Enligt det nya avtalet skulle vi jobba natt max 50 procent av vår arbetstid. Men för att det är en sån personalbrist har de som skrev på fått jobba natt hela tiden. Är inte det en ohälsosam arbetssituation?

Funderade ni aldrig på om det finns ett alternativ till att säga upp sig – att ta strid för att ha kvar avtalet?

– Vi har gjort det vi har i vår makt för att uppmärksamma situationen. Vi har haft möten. Pratat med media. Men det biter inte på ledningen. Det är som att hälla vatten på en gås.

– Och facket har strukit våra chefer medhårs hela tiden.