Hoppa till huvudinnehåll

Ungkommunister gripna i Ukraina – riskerar att mördas

Två medlemmar i Ukrainas kommunistiska partis ungdomsförbund anklagas för spioneri och riskerar att mördas.

Mikhail Kononovitj och Aleksander Kononovitj.
WFDY

Förstesekreteraren i Leninistiska kommunistiska ungdomsförbundet i Ukraina, Mikhail Kononovitj, och hans bror, Aleksander Kononovitj, har gripits av ukrainska myndigheter, rapporterar World Federation of Democratic Youth, WFDY. Bröderna anklagas för att vara spioner åt Ryssland och Vitryssland och riskerar nu att dödas.

WFDY, en världsorganisation som de ukrainska ungkommunisterna ingår i, uppmanar nu till protester ”mot Ukrainas nyfascistiska regering för att att stoppa morden”.

Ukrainas kommunistiska parti förbjöds redan 2015 av den fascistiskt inspirerade regeringen i Ukraina. Samtidigt förbjöds kommunistiska symboler, bilder och sånger, inklusive hammaren och skäran, röda stjärnor, Sovjetunionens nationalsång samt bilder på Lenin, Trotskij, Stalin och Che Guevara(!). Det blev också förbjudet att offentligt förneka ”de kommunistiska regimernas kriminella natur”.

Förbuden ingår i de ”dekommuniseringslagar” som ska rensa Ukraina från allt som anses kommunistiskt. Samtidigt infördes en lag om att nationalistiska grupper som stred på nazisternas sida under Andra världskriget ska lyftas fram.