Hoppa till huvudinnehåll

Öppet brev till Kommunals ordförande Tobias Baudin: Varför slå sönder ett fungerande fackligt arbete?

DEBATT. Förbundsledningens uppseendeväckande agerande på Kommunals kongress väcker frågor, menar Jan Strömqvist som varit förtroendevald på Göteborgs Spårvägar i 25 år.

Jan Strömqvist arbetade på Göteborgs Spårvägar i 40 år innan han gick i pension.
Marcus Jönsson

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har arbetat som reparatör på Göteborgs Spårvägar i 40 år, fram till 2017 då jag gick i ålderspension. Under dessa 40 år var jag fackligt förtroendevald under 25 år och blev därmed hedersmedlem i Svenska Kommunalarbetarförbundet, Sveriges största fackförening.

Skriver till dig med anledning av Kommunals agerande mot förtroendevalda ombud på Göteborgs Spårvägar. Kommunals agerande är minst sagt uppseendeväckande och kan det vara stadgemässigt korrekt att under kongressförhandlingarna skicka hem ett demokratiskt valt ombud?

Först tar Kommunal Västs avdelning bort förhandlingsmandaten från den fackliga organisationen på Spårvägen. När de fackliga representanterna protesterar mot detta blir de avsatta från sina poster. En av dessa var ombud på Kommunals kongress och blev således utkastad från lokalen.

Två frågor till dig Baudin:

På Spårvägen har man ett fungerande fackligt arbete som Kommunal slår sönder, hur stämmer detta med Kommunals ambition om ett arbetsplatsnära fackligt arbete?
Hur anser du att ert agerande stärker det fackliga arbetet och förtroendet för Kommunal?

Tacksam för svar.

Jan Strömqvist