Västra Götaland ville sluta ersätta vårdapparna, men tvingades backa
Jonas Andersson (L) var delaktig i ett beslut som ville strypa alla betalningar till vårdapparna från VGR. Men tjänstemännen menade att politikerna riskerade att bryta mot lagen.
I februari 2021 meddelade Västra Götalandsregionen (VGR) att de tänkte sluta betala ersättning för samtalen till digitala vårdappar som utgår från Region Sörmland. Motivet var att VGR hellre ville använda pengarna, närmare 100 miljoner, till sina egna vårdcentraler.
Initiativet till beslutet togs av Jonas Andersson (L), som då var ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR. Sedan ett halvår tillbaka har han lämnat sitt uppdrag.
– Vi tillsatte en utredning för att se om det var möjligt. Men den påpekade att det inte fanns några juridiska möjligheter att sluta betala för digitala vårdkontakter. Vi hade kunnat driva frågan vidare, men då riskerade vi att hamna i rättsliga tvister, så vi valde att backa.
Tjänstemännen skrev att de inte kan ”förorda denna lösning” och att VGR istället måste ”arbeta för att en lagändring sker”. Något som Jonas Andersson håller med om. Samtidigt menar han att det finns en enighet bland hans regionkollegor om att systemet för vårdapparna inte fungerar som det är tänkt.
– Det blev en debatt när vi skickade ut vårt beslut till alla regioner och SKR. Men jag är lite besviken på att den inte fortsatte. Regeringen måste engagera sig i frågan. I mitt tycke har de inte gjort tillräckligt.
Men Liberalerna har trots allt varit delaktiga i lagstiftningen som möjliggör detta. Hur ser du på det?
– Ja, det har vi. Och det har andra partier också. Ett problem är hur patientlagen är utformad, och där har jag för mig att det fanns en politisk enighet.
Jonas Andersson menar att man ska ge digitala vårdgivare ett erkännande för att de hittat ett problem i primärvården i form av tillgänglighet. Men han menar samtidig att man måste se till situationens baksida.
– Det har funnits en ganska naiv tro på digitaliseringens möjligheter. Det är en nisch, men effekten blir att man splittrar vården. Det är en växande kaka där digitala vårdgivare kan skumma grädden på mjölken.
I sin utredning skriver VGR:s tjänstemän att vårdapparna kan komma att öka på andra områden än just primärvården eftersom patientens valfrihet även omfattar specialistvård.
“En framtida möjlig utveckling är att områden inom specialistvården, som kan samla stora patientgrupper, utgör nya affärsmöjligheter för de digitala vårdgivarna.”