Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Vi behöver bygga en arbetarrörelse utan sellouts

Stefan Löfven hoppar över till näringslivet – föga förvånande med tanke på samförståndsandan som länge genomsyrat Socialdemokraterna och LO.


Listan på socialdemokratiska toppolitiker som gått över till näringslivet är lång, och nu kan ännu ett namn läggas till listan. Tidigare IF Metall-ordföranden och statsministern Stefan Löfven har gått genom svängdörrarna och ska bli rådgivare åt konsultfirman Rud Pedersen, lobbyister inom bland annat privat sjukvårdsverksamhet.

– Jag ska vara en länk mellan den politiska arenan och näringslivet, säger han till Dagens Industri.

Att arbetarrörelsens så kallade representanter väljer att byta lag skaver uppenbarligen i mångas ögon. Det har varit många upprörda reaktioner från olika vänstersossar – även om politrukerna som ryckt ut till hans försvar varit många de med. Twittertrådarna har gått heta. 

Men är det egentligen så märkligt? Nej, jag tycker inte det. Sossarnas och LO-ledningens inställning mot företagen har sedan länge varit en av samförstånd och klassamarbete. Ett överslätande av den oförsonliga intressemotsättningen mellan arbete och kapital. Har man haft med sig den inställningen genom hela sin fackliga och politiska gärning tror jag inte steget över till andra sidan känns särskilt långt.

Vill vi inte att arbetarrörelsens företrädare ska bli sellouts till överklassen så är det en annan typ av arbetarrörelse vi behöver bygga än den vi har idag. En som väljer klasskamp istället för klassamarbete, som väljer revolutionär socialism framför reformistisk kapitalism.

En som håller en ordentlig röd linje mot ombudsmannatänk, karriärism och korruption. De ledare som växer fram ur en sådan rörelse hoppas jag kommer ha vett nog att tacka nej till att kliva genom några svängdörrar.