Hoppa till huvudinnehåll

Zelenskyj lät nazist tala inför grekiska parlamentet

När Volodomyr Zelenskyj bad om stöd inför det grekiska parlamentet hade han med sig en grekisk soldat ur Azovbataljonen. ”En historisk skam. Solidariteten med det ukrainska folket är självklar. Men nazisterna kan inte få tala i parlamentet”, säger förre premiärministern Alexis Tsipras.

Volodomyr Zelenskyj och en grekisk soldat i Azovbataljonen talar inför det grekiska parlamentet.
902.gr

De grekiska parlamentarikerna har inte behövt stå ut med att lyssna på några inlägg från nazister sedan det nynazistiska partiet Gyllene gryning blev av med alla sina platser i valet 2019.

Åtminstone var det så fram till i torsdags förra veckan. Då Ukrainas president och västmedias älskling Volodymyr Zelenskyj tyckte det var en bra idé att ha med sig en soldat ur den nazistiska Azovbataljonen i sitt videoframträdande inför den grekiska församlingen.

Ett tilltag ungefär lika genomtänkt som när Zelenskyj några veckor tidigare talade inför det israeliska parlamentet och påstod att ”ukrainarna gjorde sitt val för 80 år sedan, de räddade judar”.

Lika kritiserad som Zelenskyj blev i Israel för att försköna historien från andra världskriget – då omkring en och en halv miljon judar mördades i Ukraina – lika misslyckat var hans tilltag att ha med en etnisk grek ur Azovbataljonen i sitt tal till de grekiska parlamentarikerna.

Flera ledamöter lämnade i protest när nazisten började tala. En som befann sig i parlamentet var den tidigare premiärministern Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza. Han var inte imponerad av Zelenskyjs val av sällskap.

– Talet från medlemmar av den nynazistiska Azovbataljonen i det grekiska parlamentet är en provokation. Det fulla ansvaret ligger hos premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Han pratade om en historisk dag, men det är en historisk skam. Solidariteten med det ukrainska folket är självklar. Men nazisterna kan inte få tala i parlamentet, sa Tsipras efteråt.

De upprörda reaktionerna kom inte bara från vänsterkanten. Den liberalkonservative Antonio Samaras, som var Tsipras företrädare på premiärministerposten, sa att det var ”ett stort misstag” att låta videon sändas i parlamentet.

Ledamöterna från det grekiska kommunistpartiet KKE närvarade överhuvudtaget inte. De hade redan gjort klart att de vägrade inställa sig för att ge stöd till någondera part i kriget, även innan parlamentarikerna hade någon aning om vilka Zelenskyj skulle ha med sig:

”Vårt fördömande av den oacceptabla invasionen och det imperialistiska krig som Ryssland för mot Ukrainas territorium, och vår solidaritet med det ukrainska folket, har ingenting att göra med något stöd till president Zelenskyj [… ] eftersom Zelenskyj är en del av problemet. Han är chef för en reaktionär regering som har anslutit sig till USA-Nato-EU-lägret, som också är ansvarigt för kriget och lidandet för folket i Ukraina”, skriver KKE i ett uttalande där de också påpekar att de skulle göra likadant om det var Rysslands president Putin eller USA:s president Biden som kom på besök.

902.gr
Antikrigsdemonstration i Aten den 1 april.

I en annan protest vägrade järnvägsarbetare i Tessaloniki förra veckan att transportera Natostridsvagnar. Några dagar tidigare hade arbetare i den nordöstra regionen Evros målat stridsvagnarna röda, i protest mot Greklands inblandning i kriget. 

Veckan dessförinnan protesterade arbetare i hamnen Pireus i Aten mot det franska stridsfartyget Charles De Gaulles närvaro. I samma hamn har aktivister från KKE också målat Natokrigsskepp röda i protest, rapporterar Peoples Dispatch.