Hoppa till huvudinnehåll

Växjö kommun vill stoppa författarmöte i Det fria ordets hus – "Minst sagt tragikomiskt"

– Det fria ordet är tydligen inte så fritt i Växjö, säger Jan-Åke Karlsson från Kommunistiska Partiet om att kulturchefen i Växjö kommun stoppar ett föredrag med partiets förre ordförande Anders Carlsson på Det fria ordets hus.


Föredraget i Växjö är en del av den mötesturné Anders Carlsson genomför med anledning av sin kommande bok, Resa in i det okända, om ryska revolutionen. I Växjö var lokalen i Det fria ordets hus bokad och klar inför mötet den 23 november när kommunpolitiker började reagera på sociala medier. Kommunalrådet Anna Tenje (M) skrev på Facebook att hon var ”stum av förvåning”, en partikollega kallade mötet ”osmakligt”.

Den 10 november meddelades att bokningen upphört.

– Att det handlar om politiska påtryckningar uppifrån står klart, säger Jan-Åke Karlsson, ordförande för Kommunistiska Partiet i Växjö, till Proletären.

Beslutet fattades av kultur- och fritidsförvaltningens högsta chef, Gunilla Friman, som försvarar avbokningen med att Det fria ordets hus är en biblioteksfilial, att mötet kan betraktas som en slags medborgardialog och att det därför bara är partier representerade i kommunfullmäktige som är välkomna.

Att Det fria ordets hus är en biblioteksfilial förnekas av bibliotekschef Anna-Karin Axelsson i Smålandsposten. Men Gunilla Friman väljer ändå att se huset som en biblioteksfilial.

– Det är en tolkning som jag gör, säger hon till Smålandsposten.

Gunilla Friman verkar också göra en vid tolkning av mötesformen medborgardialog, som vanligtvis används när kommunala frågor ska avhandlas. Ett föredrag om en kommande bok om ryska revolutionen kan tyckas ha mycket lite att göra med Växjö kommuns stadsutveckling.

Enligt Gunilla Friman är det kommunen som bestämmer vilka man hyr ut lokal till och att mötet med Anders Carlsson är olämpligt eftersom Kommunistiska Partiet inte sitter i kommunfullmäktige. När Smålandspostens reporter påpekar att detta argument bara gäller vid medborgardialog är svaret:

– Jag kan ha det argumentet ändå för det är jag som bestämmer vilka vi hyr ut lokalen till.

– Hela saken blir minst sagt tragikomisk eftersom lokalen ligger i Det fria ordets hus, en kommunalt ägd och skattefinansierad verksamhet, säger Jan-Åke Karlsson. Var ska ett författarmöte om en kommande bok hållas om inte där?

På Växjö kommuns hemsida presenteras Det fria ordets hus så här:

”Med Det fria ordets hus förenas det småländska litterära arvet och yttrandefrihetskampen idag, för alla medborgares rätt att göra sin röst hörd – i Småland och i världen.”

Kommunistiska Partiet i Växjö arbetar nu med att sätta press på Växjö kommun för att de ska ändra sitt beslut.

– Många växjöbor har hört av sig och är upprörda, berättar Jan-Åke Karlsson, som lovar att mötet den 23 november kommer att äga rum som planerat.

– Blir det inte på Det fria ordets hus är det en stor skandal.
Fakta

Växjö kommun vill stoppa författarmöte i Det fria ordets hus – "Minst sagt tragikomiskt"

  • Oktoberrevolutionen 100 år Föredrag av Anders Carlsson, fd ordförande i Kommunistiska Partiet, tor 23 nov kl 19.00, Fria ordets hus, Kungsgatan 29. Arr: Kommunistiska Partiet i samarbete med ABF.
  • Håll utkik efter information om eventuellt lokalbyte på »www.kvaxjo.se.