Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Jonas Sjöstedt: ”Allt ont kommer från Ryssland”


Jonas Sjöstedts utrikespolitik är en sorglig historia. Allt som sker i Ukraina är Rysslands fel. Bildt kunde inte ha sagt det bättre.

Det var i SVT:s partiledarutfrågning som vänsterpartiledaren fick frågor om den blodiga konflikten i Ukraina. Sjöstedt sparade inte på krutet:

”Ryssland har ett absolut huvudansvar. Ryssland är den aggressiva parten och därmed den som bär skuld till konflikten. Det är ju inte bara så att Ryssland idag skickar in soldater och krigsmateriel i ett grannland för att destabilisera det, Ryssland har ockuperat en stor och viktig del av Ukraina, Krim. Fullständigt oacceptabelt.”

När programledarna frågade om Ukrainas regering har någon del i skulden, eller om EU kunde ha agerat annorlunda och därför är medskyldig till utvecklingen, var Sjöstedt lika tvärsäker.

”Nej, man kan inte skylla på Ukraina för att Ryssland ockuperar dem […] EU har ingen skuld till att Ryssland har angripit Ukraina. Det är Rysslands fel.”

På två minuter lyckas Sjöstedt nämna Ryssland tio gånger. Men han säger inte ett ord om att konflikten i Ukraina föregicks av en statskupp mot en folkvald regering.

Han säger inte ett ord om västvärldens roll och det aggressiva Natos strävan att expandera österut. Inte ett ord om att Ukrainas armé inte krigar mot ryska trupper utan mot ukrainska invånare. Inte ett ord om fascisternas härjningar och deras nazistiska uppbackare från Sverige. Inte ett ord om mordbranden i Odessa.

Och naturligtvis säger han inte ett ord om att det folkvalda kommunistpartiets ledamöter slängts ut ur Ukrainas parlament.

För Jonas Sjöstedt verkar det viktigaste vara att tydligt deklarera att allt ont kommer från Ryssland.

Det är tragiskt att det parti som står längst till vänster i riksdagen inte ser igenom eller förhåller sig kritiskt till den imperialistiska världsbild som vår moderate utrikesminister representerar.