Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Varför tiger politikerna om stödet till al-Qaidas allierade?

Proletärens avslöjande om att svenskt bistånd går till syriska oppositionella som är allierade med al-Qaidaterrorister har fått stor medial uppmärksamhet. Men från de politiskt ansvariga är det än så länge tyst.


Det var i Proletären nr 37 som vi redovisade en för flertalet svenskar okänd sida av biståndet till Syrien. Sverige har betalat ut 40 miljoner kronor till en biståndsfond som syftar till att politiskt stärka Syriska oppositionskoalitionen.

Denna oppositionsgrupp backas upp av västvärlden trots att organisationen krigar tillsammans med extremistgrupper och erkänner att man har en taktisk allians med Jabhat al-Nusra, al-Qaidas officiella gren i Syrien.

Den förste att uppmärksamma avslöjandet var Aftonbladets Olle Svenning. ”Tidningen Proletären visar fram en överraskande form av svenskt bistånd”, skrev han i en skarp kommenterar på Aftonbladets webb under rubriken ”Svenskt bistånd går till terrorister”.

I Helsingborgs Dagblad nämndes avslöjandet i en kulturkrönika om USA:s och Sveriges hyckleri i förhållande till den islamistiska fundamentalismen.

Bloggare som Anders Romelsjö på Jinge.se och norske vänsterprofilen Pål Steigan återgav Proletärens artikel, och danska Kommunistisk Partis dagstidning Arbejderen översatte och publicerade materialet förra veckan.

Störst genomslag fick frågan genom att undertecknad, som journalist på Proletären, publicerade ett inlägg på Göteborgs-Postens debattsida. Artikeln med rubriken ”Stoppa Sveriges stöd till al-Qaidas allierade i Syrien” fanns med i papperstidningen och på webben, där den fick en stor spridning i sociala medier. Över 1470 personer har via Facebook delat artikeln till sina Facebookvänner.

Genom att texten översatts till engelska har den i mindre skala spridits utanför Nordens gränser. Det antiimperialistiska mediekollektivet Tortilla Con Sal i Nicaragua, den arabnationalistiska marxistiska tidskriften Kanaan online på Västbanken och kanadensiska Global Researchs välbesökta webbsida tillhör dem som publicerat den engelska versionen.

Med tanke på frågans allvar, att svenska skattepengar understödjer terror och folkfördrivning i Syrien, är tystnaden från de politiskt ansvariga häpnadsväckande. Inte ens helsidesartikeln i Sveriges andra största morgontidning har fått någon företrädare från den nuvarande S-MP-regeringen eller från den förra borgerliga regeringen, då stödet till den syriska oppositionskoalitionens beslutades, att kommentera frågan.

Lika tyst är det från ledamöterna i riksdagens utrikesutskott. De ledande företrädarna från alla partier från nuvarande regeringen, inklusive stödpartiet Vänsterpartiet, liksom företrädarna från partierna i den förra regeringen, har fått information om avslöjandet samt frågor om hur de ser på denna del av Sveriges Syrienbistånd.

Inte en enda riksdagsledamot har svarat. Utskottets ordförande Kenneth G Forslund (S), vice ordföranden Karin Enström (M), Valter Mutt (MP), Hans Linde (V) och övriga tiger.

Kort innan pressläggningen kommer en första reaktion. Biståndsminister Isabella Lövins pressekreterare ursäktar sig för sent svar och meddelar att hon ska återkomma. Vi väntar med spänning.