Hoppa till huvudinnehåll

De försvarar sitt bibliotek

Nedskärningar tvingar biblioteket i Kortedala, Göteborg, att byta lokaler och minska ner på personalen. Men förslaget möter protester.

En arbetsgrupp med namnet Rädda Kortedala bibliotek har bildats.
Montage/Proletären

2018 inleds med ett dråpslag mot biblioteket i Göteborgsförorten Kortedala som kan tvingas lämna sina lokaler vid Kortedala Torg. Biblioteket har uppemot 1000 besökare om dagen med kurser och andra verksamheter.

Malin Rydell, bibliotekarie på Kortedala bibliotek, berättar för Proletären att de anställda i december fick veta att lokalen skulle sägas upp, att besparingskraven skulle drabba verksamheten och att cirka fyra tjänster skulle bort.

– Hur tjänsterna ska fördelas i oktober när Världslitteraturhuset öppnar vet vi inte än men vi vet att resursuppdraget för Kortedala då övergår till Världslitteraturhuset.

Kortedala bibliotek är ett resursbibliotek med ett större uppdrag, som tillgång på utländsk litteratur med mera, och därmed en större budget. Resurserna flyttas alltså över till det nya Världslitteraturhuset i Gamlestaden.

Vart Kortedala bibliotek ska flytta är ännu oklart men Gärdsåsskolan efter renovering har nämnts som förlag.

– Att det är så mycket ovisshet är väldigt stressande och frustrerande eftersom vi har en välfungerande verksamhet med ökande besöks- och utlåningsstatistik, mycket programverksamhet och många samarbetspartners som gör stor nytta för många.

Malin Rydell påpekar att många i personalen är positiva på satsningen på ett världslitteraturhus.

– Men det är tråkigt att det sker på bekostnad av verksamheten i Kortedala. När en ser de kraftiga motreaktionerna mot nedläggning av Kortedala bibliotek så är det ju talande för att biblioteket fyller viktiga funktioner.

På sociala medier har en arbetsgrupp med namnet Rädda Kortedala bibliotek mot nedskärningsplanerna bildats och genom namninsamling har över 1500 namn samlats in. En av de aktiva i arbetsgruppen är Håkan Lundqvist.

– De rödgröna, som har många röster i Kortedala-Bergsjön, gör som borgarna i nästan varje fråga. De pratar om att satsa i utsatta områden men gör tvärtom. Miljarder på jippon i centrum satsas för att Göteborg ska konkurrera med Disneyland.

– Att S, V och MP vågar ge sig på ett välfungerande bibliotek som är ett så viktigt folkbildningsinstitut, nästan det enda ställe som folk kan skaffa sig kunskap utan att det kostar pengar, visar hur långt till höger de har gått. De borde skämmas!

På Stadsdelsnämndens möte vid Kortedala torg den 16 januari ska aktivister överlämna namnlistor med kravet att Kortedala bibliotek blir kvar, orört. Håkan Lundqvist är även medlem i Kommunistiska Partiet, som planerar ett protestmöte på torget i samband med SDN-mötet.

– Politikerna har gått över gränsen för vad folk tål.

William Wismeier
Jonatan Fahlén

Fakta

De försvarar sitt bibliotek

Nedskärningar och ojämlikhet i Göteborg
  • En ny jämlikhetsrapport visar på stora sociala skillnader i Göteborg.
  • År 2014 var skillnaden i medelinkomst från arbete mellan Östra Bergsjön och Långedrag 539.000 kronor per år. Nu är skillnaden uppe i 595.000 kronor.
  • Fortfarande kvarstår nedläggningshotet mot Geråshallens verksamhet och det finns även nedskärningsplaner inom kulturskolan i Östra Göteborg.