De samlar in namn mot värdlandsavtalet med Nato
– Idag får vi förhoppningsvis det tusende namnet, säger Sri Nimpuno, en av de aktivister som samlar in namn mot Sverges värdlandsavtal med Nato, som riksdagen väntas godkänna nästa år. Vi träffar fyra av aktivisterna på idrottsföreningen Proletären FF:s arrangemang Fredsloppet i Göteborg för prata om motståndet mot Nato.
– Vi brukar vara ungefär åtta aktivister varje gång, berättar Sri Nimpuno. Både medlemmar i Kommunistiska Partiet och andra.
Tillsammans med Catarina Östlund, Katja Alheden och Jeannie Malm samlar hon in namn mot värdlandsavtalet med Nato, som riksdagen ska godkänna nästa år. Nu träffar vi alla fyra i ett soligt Slottskogen, Göteborg, där Fredsloppets många löpare värmer upp.
– Värdlandsavtalet är avgörande, om det går igenom kommer de att använda det för att få igenom ett Nato-medlemskap. Nato etableras så att säga på marken, säger Katja Alheden som ändå tror att det går att stoppa avtalet.
Värdlandsavtalet med Nato undertecknades redan av den förra regeringen 2014 men måste godkännas av riksdagen våren 2016. Avtalet innebär att Nato får möjlighet att stationera trupper och militär utrustning, inklusive kärnvapen, i Sverige.
Dessutom ska Nato kunna genomföra militära operationer från svenskt territorium.
– Det är en smyganslutning på alla fronter, påpekar Sri Nimpuno.
– Men om vi skulle ha en folkomröstning om Nato-medlemskap är jag övertygad om att det blivit ett nej, fortsätter Katja Alheden.
Det är förmiddag i Slottsskogen. Ännu strömmar folk till Fredsloppet, Proletären FF:s årliga idrottsarrangemang för fred och solidaritet.
Ett gyllene tillfälle att samla in namn nummer tusen. Men det är inte bara på fredsarrangemang det går lätt att samla in namn. Även på stan är det många som är motståndare till Nato.
– Vi hade inte planerat att gå ut så ofta, men när vi märkte gensvaret så kände vi ett stort ansvar att gå ut oftare, säger Sri Nimpuno och berättar att de nu varit ute tio gånger.
Alla fyra är överens om att mottagandet har varit över förväntan positivt. De möter många som är motståndare till Nato men också de som inte är medvetna om frågan. Ofta är det diskussionerna som är viktigast, menar Katja Alheden.
– Många vet heller inte vad värdlandsavtalet är för något. Så vi har fått en diskussion och gjort folk medvetna om vad som händer också. Det är inspirerande!
– Ja, Nato-lobbyn får ju plats i massmedia, men det får inte vi, lägger Sri Nimpuno till.
Aktivisterna har främst stått vid Backaplan och Drottningtorget i Göteborg. På den förstnämnda platsen passerar många med invandrarbakgrund och bland dessa har många direkt erfarenhet av Nato och USA-imperialismen.
– När man pratar om USA-imperialismen är det många som direkt förstår vad det handlar om och vill skriva på, säger Jeannie Malm som själv flyttade från USA till Sverige på 1980-talet. Hon menar att många invandrare är besvikna på vad de trodde var svensk neutralitet.
– Jag hade själv en viss bild av Sverige när jag kom hit. Folk är oroliga för att det händer något med Sverige som de inte är med på.
Jeannie Malm berättar om när en grupp syrier undrade vad de samlade in namn för. När de förstod att det handlade om Nato och USA-imperialismen ville de direkt skriva på.
Namninsamlingen och kampanjen mot värdlandsavtalet är inte knutet till något parti. Kampanjen är en del av en nationell kampanj med stöd av många organisationer. Men de fyra aktivisterna gör ingen hemlighet av att de är kommunister när de samlar in namn på stan.
– En del reagerar mot det, men många gillar att vi är raka med vårt budskap och att vi inte har en sekteristisk inställning, säger Katja Alheden.
– Kommunisterna har alltid tagit ställning mot imperialistiska krig, fortsätter Sri Nimpuno.
Jeannie Malm resonerar om varför de kommit att engagera sig så i just frågan om Natos värdlandsavtal.
– För mig som US-amerikan var kampen mot USA-imperialismen viktig. Viktigt att visa vad som ligger bakom flyktingströmmarna.
– Visst är arbetsplatsfrågorna viktiga, men för oss som inte har någon arbetsplats kändes det bra att jobba med detta, säger Sri Nimpuno som liksom de andra tre är pensionär.
Att alla fyra är pensionärer har förstås underlättat möjligheterna att samla in namn dagtid. Men det innebär också att alla fyra har lång erfarenhet av fredsarbete och politisk aktivism, både från Vietnamrörelsen på 1970-talet och senare.
– Jag har varit aktiv i antiatombombskampanjer men också jobbat i flyktingläger i Libanon tillsammans med PFLP, berättar Katja Alvheden.
– Och bojkotta Israel-kampanjen, fyller Sri Nimpuno i.
Runt vårt bord vid Fredsloppets fik i Slottsskogen börjar det nu fyllas på med löpare och åskådare och i högtalarna ropas de första programpunkterna ut. Det börjar bli dags för våra fyra aktivister att bemanna bokbord och samla in namn. Men innan vi avslutar påpekar de hur viktigt det är att fler engagerar sig i frågan.
– Vi behöver bli fler som samlar in namn och håller apelltal på stan i frågan, säger Sri Nimpuno.
– Det är skandal att till exempel inte Vänsterpartiet gör det i större skala, säger Catarina Östlund.
Frågan om värdlandsavtalet med Nato handlar om betydligt mer än den svenska neutraliteten. Det handlar om den imperialistiska världsordning som skapar krigen.
– Vi behöver en annan värld, konstaterar Katja Alvheden.
Och en annan värld är möjlig, som det står på Fredsloppets banderoll vid målgången där löparna snart ska passera.