Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Drogliberal unghöger

Under Centerpartiets Ungdomsförbunds (Cuf) stämma i Helsingborg beslutade förbundet att verka för en legalisering av cannabis. Därmed har de befäst sin position som det mest extrema av alliansens ungdomsförbund.


Stämman som hölls under kristihimmelfärdshelgen tog ställning till en motion med det konkreta yrkandet att Cuf ska anse ”att cannabis bör regleras och beskattas på samma sätt som alkohol”. Trots att förbundsstyrelsen hade yrkat avslag på motionen röstades den igenom. Cuf:s ordförande, Hanna Wagenius, säger till Dagens Nyheter att cannabis skulle kunna säljas på systembolaget ”eller motsvarande”. Det hör nämligen till att Cuf inte bara är för en legalisering av cannabis, utan sedan tidigare för att avskaffa Systembolaget, sänka alkoholskatten och sänka åldersgränsen till 18 år.

Beslutet slog snabbt tillbaka på Cuf själva när den konferens de skulle hålla nästa helg på Tollare folkhögskola utanför Stockholm fick ställas in. Folkhögskolan ägs nämligen av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

– Vi ser dem som ideologiska fiender, säger Olle Rockström, som ansvarar för skolans kortkurser, till Expressen.se.

Debatten om cannabis skadeverkan har länge pendlat fram och tillbaka. De flesta forskare är dock numera överens om att cannabis riskerar att leda till psykoser och schizofreni men också att regelbunden användning leder till försämrat korttidsminne, koncentrationssvårigheter och sämre förmåga att bearbeta information. Dessutom passiviseras och avtrubbas användaren. Effekter som givetvis inte minst är mycket negativa för en kämpande arbetarklass.

En legalisering av cannabis skulle vara ett hårt slag mot folkhälsan och mot arbetarrörelsen, o-avsett graden av skadlighet. Med ökad arbetslöshet och försämrade framtidsutsikter skulle ännu fler riskera att hamna i missbruk och utanförskap. För liberalerna i Cuf är det dock helt upp till individen att förstöra sitt liv med droger och missbruk. De rika är ändå inte de som främst är i riskzonen.

Arbetarrörelsen och kommunisterna har rakt motsatt åsikt. Alkohol, droger och missbruk måste bekämpas av samhället. Främst genom att bekämpa de sociala problem som oftast är grunden till missbruk men också genom att begränsa spridning och tillgänglighet.

Centerpartiet och dess ungdomsförbund kämpar kring fyraprocentsspärren och försöker desperat profilera sig som det mest världsfrånvända, nyliberala och folkfientliga ungdomsförbundet. Deras målgrupp tycks numera vara ungdomar kring Stureplanseliten i Stockholm. De som befinner sig i den betydligt bistrare verklighet där arbetslöshet, utanförskap och fattigdom breder ut sig har inget att vinna på en drogliberal politik.
Fakta

Drogliberal unghöger

[[nid: view_mode=inlinenode]]