Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Högläsning av rapport om krigsbrott väcker känslor

– Många berättar om hur rörda de blivit, både av att läsa och lyssna, säger Bob Slayer som tog initiativ till en högläsning av Chilcotrapporten under en scenkonstfestival i Edinburgh.


Förra veckan satte världens största scenkonstfestival, skotska The Edinburgh Festival Fringe, igång. En programpunkt som sticker ut från mängden är stafetthögläsningen av den över 6000 sidor långa Chilcotrapporten, som publicerades tidigare i sommar.

Chilcotrapporten, eller The Iraq Inquiry, är en kritisk utredning av Storbritanniens och regeringen Blairs roll i Irakkriget. Rapporten fick ett stort genomslag och blev ämne för en livlig debatt.

Dock är det av förklarliga skäl relativt få som faktiskt har läst rapporten i sin helhet. Detta var något som initiativtagaren till projektet, busschauffören och ståuppkomikern Bob Slayer från London, ville uppmärksamma.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Vi har fått helt otrolig respons, säger Bob Slayer till Proletären.

Idén fick han från sin komikervän Boothby Graffoe, men eftersom denne ”svurit på att aldrig mer besöka festivalen” fick Bob Slayer själv ta tag i saken.

Trots att två komiker står bakom projektet är högläsningen inte menad att roa, utan väcka tankar och mana till diskussion kring Storbritanniens skuld i kriget.

– Det är fascinerande att se hur många som tilltalas av detta och många berättar om hur rörda de blivit, både av att läsa och av att lyssna.

I skrivande stund är det över tusen personer som har satt upp sig för högläsning. Flertalet är vanliga festivalbesökare men på listan finns även framstående scenkonstnärer och kulturpersonligheter. Först ut var den kände vänsterkomikern Arthur Smith.

Högläsningen pågår kontinuerligt i en bod under festivalens gång. Sex personer åt gången går in i boden och turas om att läsa högt för varandra samtidigt som hela processen dokumenteras.

– Många skriver upp sig på högläsningslistan igen så fort de blivit färdiga.

Medieuppbådet kring festivalen är stort och högläsningen har väckt mycket uppmärksamhet.

– Vi ser verkligen hur det här inspirerar folk till att prata om rapporten, debatten som förs på mikronivå är verkligen fenomenal, säger Bob Slayer.