Hoppa till huvudinnehåll
Av

Carl Bildt och Ukraina

De nya ministrarna i Ukraina väcker en rad frågor.


I skuggan av kriget i Ukraina pågår det en hel del minst sagt märkliga händelser. Det som fångade min uppmärksamhet den här gången var Carl Bildts bloggande efter mötet i Davos den 25 januari.

Han tog upp de nya ukrainska ministrarna. ”...inte minst de nya ekonomi- och finansministrarna imponerade med sin beslutsamhet när det gällde att ta itu med de stora problemen.”

Samtidigt läste jag en liten notis om att ekonomiministern, Aivaras Abromavicius, talade om att en ny ”nomineringskommitté” ska utse nya chefer för 60 statliga företag i Ukraina.

Så jag började grubbla på vilka dessa nya ministrar är. De blev ukrainska medborgare 1 december förra året och ministrar dagen därpå. Innan Aivaras Abromavicius blev minister var han delägare i East Capital. Med bland andra Anders Åslund som rådgivare (en av männen bakom plundrandet av forna Sovjetunionen på 1990-talet). Och se på fan... visst har Carl Bildt varit insyltad, som rådgivare för East Capital fram till 2006.

Den nya finansministern, Natalia Jaresko, kommer från USA. Hon har arbetat för US State Department. Hon har också arbetat på USA:s ambassad i Kiev. 2005 var hon med och grundade The Orange Circle, ett nätverk som arbetade för ”demokrati” och marknadsreformer i Ukraina.

I den orangea cirkeln kan man hitta namn som Zbigniew Brzezinski och Madeleine Albright. Brzezinski framhöll att nätverket skulle arbeta för Ukrainas införlivande i Nato och EU.Som av en händelse ledde Albright USA:s valobservatörsstyrka i våras när Porosjenko valdes till president.

Givetvis har också Carl Bildt medverkat som rådgivare i den orangea cirkeln.Ändå väcker inte utnämnandet av de nya ministrarna några rubriker. Dagens Nyheter konstaterade att rekryteringsprocessen finansierats av finansmannen George Soros, men ser inget konstigt i det. Ukrainas premiärminister kommer undan med bortförklaringen att det är ett led i att bekämpa korruptionen.


Ukraina fick också en ny hälsominister vid samma tid, som av Georgiens premiärminister anklagas för att ha förstört Georgiens hälsovårdssystem under sin tid som hälsominister i Georgien.

Och som av en händelse har Carl Bildt besökt Georgien ett antal gånger under åren som utrikesminister och anklagats för korruption i samband med detta.


Det är så att man häpnar! Dokusåporna ter sig som en blek kopia av verkligheten. I SVT pågår en normalisering av de nazistiska bataljonerna i Ukraina. På årsdagen av Auschwitz rekryterar den nazistiska Högra sektorn barnsoldater, medan världen blundar. Ty idag är ju allting fint.

”Det skulle kunna vara den bästa av världar. Om det inte vore för den jävla ryssen”, skrev Anders Westgårdh i Aftonbladet i våras. Om personlighetens roll i historien kan man ha olika åsikter. Men jag är av den bestämda åsikten att världen hade sett lite bättre ut om det inte vore för den jävla Carl Bildt.
Mounir Rabhi Hallner