Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Spänt i Katalonien inför omröstning

Läget är spänt inför att katalanerna ska rösta om självständighet den 1 oktober. Den spanska regeringen har skickat tusentals poliser för att förhindra att folkomröstningen genomförs.


Temperaturen har höjts ordentligt inför söndagens planerade folkomröstning om självständighet för Katalonien. Det började förra onsdagen då styrkor från Guardia Civil, den centrala poliskåren, arresterade sammanlagt 14 personer på flera katalanska myndigheter och beslagtog uppemot 10 miljoner röstsedlar.

Bland de som arresterades finns flera högt uppsatta politiska tjänstemän.

Carles Puigdemont, Kataloniens regionpresident, sa i samband med polistillslaget att centralregeringen i Madrid i praktiken upplöst Kataloniens självstyre och infört undantagstillstånd. Han försäkrade i helgen att söndagens folkomröstning ändå kommer att genomföras som planerat, trots att den spanska författningsdomstolen förklarat den olaglig.

Polisen har fått förstärkning med tre färjor som anlöpt Barcelona och Tarragona. Färjorna hyser mer än 3000 poliser och har fört med sig ett hundratal polisfordon. Hamnarbetarna i de båda hamnarna vägrade hjälpa till att lossa lasten, däremot dök det upp motståndare till folkomröstningen med spanska flaggor och matkorgar till poliserna.

Spanska flaggor vajade i helgen även i Zaragoza i regionen Aragonien, utanför byggnaden där vänsterpartiet Podemos bjudit in partier som försvarar Kataloniens rätt att folkomrösta. Det hundratalet högerextrema demonstranter som höll i flaggorna skanderade aggressiva slagord och ropade att ”förrädarna” som vill splittra Spanien ska avrättas.

Spaniens försvarsminister Maria Dolores de Cospedal besökte sin motsvarighet i Washington i måndags och kunde på presskonferensen berätta att USA:s försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis ger henne och den spanska regeringen sitt fulla stöd i hanteringen av Katalonien.