Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

”Valet i Ukraina illegitimt"

Efter söndagens parlamentsval i Ukraina står krigsförespråkande västvänliga partier som vinnare. Valkampanjen präglades av hot och våld och en stor andel av väljarna var utestängda från att rösta eller valde aktivt att inte delta. Kommunistpartiet dömer ut valet som illegitimt.


Enligt vallokalundersökningen blir sittande president Petro Porosjenkos block största parti med 23 procent, knappt före kuppledaren Arsenij Jatsenjuks Folkfronten med 21 procent. Fascistpartiet Svoboda backar kraftigt sedan förra valet och får sex procent.

Ett nytt fascistiskt och högerpopulistiskt parti, Radikala partiet, som leds av krigsherren Oleh Ljasjko får sex procent, vilket är betydligt lägre än vad opinionsmätningar visat. I partiet ingår en brokig blandning populister, nazister och paramilitärer. Amnesty har krävt att Oleh Ljasjko ställs inför rätta för krigsbrott, efter att poserat med torterade krigsfångar i tv.

Invånarna på Krim och i 15 kretsar i Donbassregionen var enligt valkommissionen inte röstberättigade. Av övriga deltog preliminärt 52 procent av väljarna men andelen skiljde sig kraftigt åt. I en miljonstad som Donetsk deltog bara ca 30 procent av de röstberättigade medan 70 procent deltog i Lviv, västra Ukraina.

Samtidigt förekommer rapporter om att vallokaler bevakats av fascistmiliser i vissa valkretsar och kommunistpartiet menar att valfusk varit utbrett. Därför är siffrorna för valdeltagande ännu oklara.

Trots att de öppet fascistiska partierna troligtvis backar kommer högerextrema krafter fortsätta att ha stort inflytande i en kommande regering. Arsenij Jatsenjuks parti Folkfronten, som beskrivs av västmedia som en moderat och västvänlig kraft, är en allians där flera ledande fascister från statskuppen i februari ingår.

På partiets nationella vallista återfinns som andranamn Tetiana Tjornovil, tidigare pressekreterare för den paramilitära nazistorganisationen UNA-UNSO, och som tredjenamn Andrij Parubij, fascistpartiet Svobodas grundare. Dessutom har Folkfronten stött nazistiska oberoende kandidater, som Vadym Troyan och Andrij Biletsky, båda från Socialnationalistiska församlingen och ökända, regeringsstödda, nazistmilisen Azov-bataljonen.

Ukrainas Kommunistiska Parti, som i förra valet fick 13 procent av rösterna, dömer ut valet som illegitimt och odemokratiskt. Partiet ställde trots det formellt sett upp men klarar enligt vallokalsundersökningen inte femprocentsspärren. President Porosjenko har triumfatoriskt förklarat valet som ”dödsstöten” mot kommunistpartiet.

I somras upplöstes kommunistpartiets parlamentsgrupp på lösa formalistiska grunder efter flera månaders förföljelse. Samtidigt pågår en rättsprocess för att helt förbjuda partiet och i de västra delarna av Ukraina tvingas kommunister redan arbeta underjordiskt.

Parlamentsvalet har präglats av kriget i de sydöstra delarna av landet. Alla västvänliga partier stödjer arméns anfall mot städer i östra Ukraina och gick till val med paramilitärer eller militärer på vallistorna.

Porosjenkos block har sagt sig förespråka fredliga metoder vilket inte stämmer med hur partiet och presidenten hanterat situationen hittills. Militären och paramilitära fascistmiliser har gått mycket hårt fram mot både rebeller och civila.

Human Rights Watch kritiserar regeringsstyrkor för att använda klusterbomber, vilka är förbjudna i krig i stora delar av världen. Över 400 000, troligtvis många fler, beräknas vara på flykt inom landet på grund av kriget.
Fakta

”Valet i Ukraina illegitimt"

Så gick valet
  • Något valresultat finns ännu inte men vallokalsundersökningen ger en bild av hur det gick.
  • Porosjenkos block (presidenten och chok-ladmiljardären Porosjenkos allians) 23 procent
  • Folkfronten (allians bestående av boxaren Vitali Klitsjkos parti Udar och avhoppare från Fäderneslandet) 21,3 procent
  • Självtillit (kristet parti baserat i västra Ukraina) 13,2 procent
  • Oppositionsblocket (Avhoppare från Regionernas parti som tagit avstånd från Janukovitj) 7,6 procent
  • Radikala partiet 6,4 procent
  • Svoboda 6,3 procent
  • Fäderneslandet (Julia Tymosjenkos parti) 5,7 procent