Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kommunister på Kuba i kampanj mot homofobi


Kubas kommunistiska parti trappar upp sitt arbete mot homofobi. Sedan tidigare måste medlemmar enligt stadgarna motsätta sig rasism och sexism. På partiets kongress i januari 2012 lades homofobi till i stadgarna som oförenligt med medlemskap.

I ett dokument utskickat till alla partimedlemmar under våren 2013 uppmanas dessutom alla medlemmar att aktivt bemöta och konfrontera fördomar och diskriminering baserat på hudfärg, kön, religion, sexuell läggning eller härkomst.

Den kubanske bloggaren, kommunisten och hbtq-aktivisten Francisco Rodriguez skriver att utskicket är viktigt eftersom det inte bara räcker med dekret som fördömer homofobi utan det krävs kontinuerlig utbildning och informationsarbete, även av och bland partimedlemmar.

Mariela Castro, ordförande för myndigheten Nationella centret för sexuell utbildning, har tidigare flera gånger påpekat att byggandet av den kubanska socialismen är omöjligt utan en aktiv kamp mot homofobi och diskriminering. Varje år anordnas en kampanj, Nationella dagarna för kamp mot homofobin, mot homofobi och diskriminering på grund av sexuell läggning.