Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Talande dödssiffror

Antalet döda i krigets Syrien har passerat 110.000, enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR.


Även om rebellvänliga SOHR:s uppgifter inte går att verifiera är kriget utan tvivel mycket blodigt. Men siffrorna talar samtidigt emot mediabilden av en hänsynslös regim som med ursinnigt våld attackerar och bombar civila stadsdelar och med överlägsen militär styrka strider mot dåligt utrustade rebellgrupper.

Enligt SOHR hade 110.371 människor dödats mellan mars 2011 och augusti i år, varav 40.146 civila. Majoriteten, 67.499, räknas till stridande och 2.726 offer är oidentifierade.

Av de stridande är 45.649 från regeringssidan och 21.850 från rebellgrupper. Här ges en annan bild än den om en överlägsen syrisk armé mot dåligt utrustade rebeller.

Av de 40.146 civila dödsoffren utgörs ”nästan 4.000” av kvinnor och ”mer än 5.800” av barn. Det innebär en märklig fördelning där tre fjärdedelar av de civila dödsoffren är vuxna män vilket tyder på att många av de civila snarare varit stridande rebeller.

Oavsett det hemska i varje människas död ger sammanställningen alltså inget stöd för att regeringsarmén särskilt riktar in sig på civila. Regeringen har länge hävdat att den i möjligaste mån utrymmer stadsdelar vid militära operationer samt att rebellgrupperna erhåller tunga vapen från Qatar, Saudiarabien och västmakterna.

Om SOHR:s siffror stämmer ger de stöd åt denna bild.