Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Vittnesmål om flygattack mot hjälpkonvoj ifrågasätts

När syriska Röda halvmånens hjälpkonvoj i ”oppositionskontrollerade områden” väster om Aleppo attackerades måndag 19 september riktades genast hårda anklagelser mot Syrien och Ryssland. Men redan dagen därpå ändrade FN sitt uttalande.


De i väst hyllade Vita hjälmarna, Syrian Civil Defence, fanns på plats och filmade direkt efter attacken, såsom de ofta gör vid dramatiska händelser. De visade bilder på brinnande lastbilar som enligt dem hade bombats av flera syriska eller ryska plan.

FN och politiska ledare i väst accepterade okritiskt denna version av händelseförloppet. Att konvojen flygbombats blev ett bevis för att det var Assadsidan som gjort det, eftersom den väpnade ”oppositionen” saknar flygvapen. Syriens och Rysslands bestämda förnekande av inblandning var det ingen i väst som lyssnade på.

Redan dagen därpå började flera röster ifrågasätta om det verkligen gått till så som Vita hjälmarna påstått.

”Vi är inte i position att avgöra huruvida det handlar om flygattacker. Vad vi kan säga är att konvojen blev attackerad”, sade FN:s Jens Laerke och drog tillbaka FN:s första uttalande som beskrev det inträffade som ”flygattacker”.

Detta betyder i klartext att FN inte längre ser Vita hjälmarnas vittnesmål om flygbombningar som trovärdiga. Denna organisation som endast verkar i områden styrda av al-Qaidaextremister börjar bli allt mer ifrågasatt för sina kopplingar till dessa terrorister. Det finns åtskilliga bilder och filmer som visar dessa så kallade hjälparbetare med vapen i hand och som på andra sätt kopplar ihop dem med de väpnade grupper som styr över östra Aleppo.

Tidningen Ny Teknik
publicerade på fredagen en intervju med en svensk expert på militärteknik, som utifrån granskning av bilder från det attackerade området ifrågasätter påståendet om flygbombningar.

”Det ser snarare ut som om styrkor på marken anfallit konvojen. Med tanke på att vi varken ser splitter- eller bombskador, så kan det vara så att handgranater använts, och att man tänt på lastbilarna med bensin eller annat eftersom flera av dem är utbrända”, säger experten och fortsätter:

”Alla parter begår brott i det här kriget, men såvitt jag kan notera ser det varken ut som om Natos 227-kilos standardbomber eller ryska 270-kilos splitterbomber fällts över lastbilarna. Då hade det uppstått stora kratrar.”

Vi vet inte vilka som
begått brottet att angripa hjälpkonvojen.

Men det är uppenbart att de som gynnats av detta är de väpnade grupperna, medan Syrien och Ryssland utmålats som mer barbariska än någonsin inför omvärlden.