Hoppa till huvudinnehåll

100.000 skattepund till Thatcherjippo: ”En förolämpning”

En stor staty av Margaret Thatcher kommer att resas i den hatade premiärministerns hemstad Grantham. Trots svåra tider pröjsar staden 100.000 pund för invigningskalaset.

Thatcherstatyn är färdig och redo att resas.
Pressbild/Fine architecture

BBC rapporterar att en tre meter hög staty av den brittiska före detta premiärministern Margaret Thatcher kommer att resas i hennes hemstad Grantham i Lincolnshire. Statyn är en gåva till distriktet men staden bjuder på invigningsjippot till en kostnad av 100.000 pund (cirka 1,1 miljoner kronor).

Sju år efter sin död är ”Järnladyn” Thatcher fortfarande en av Storbritanniens mest hatade människor – men en ikon för det konservativa partiet. Tories har makten i Grantham och godkände därför med glädje utgiften.

– Det är en förolämpning mot människor i vårt samhälle som i nuläget kämpar för att få allt att gå ihop, säger Labourledamoten Charmaine Morgan.

Lee Steptoe, Labourledare i Grantham, går ännu längre och kallar de konservativas prioriteringar för ”perversa”.

På sociala medier haglar kritiken. Till exempel har omkring 2.000 personer kryssat i att de kommer att delta i en ”äggkastartävling” i samband med avtäckningen. 

Många delar också varusidor med tre och en halv- eller fyrametersstegar från olika byggvaruhus. Statyn kommer nämligen att behöva stå på en tremeterspiedestal, då man räknar med att många kommer vilja vandalisera den.