Hoppa till huvudinnehåll

Revolutionären Beethoven 250 år

En av världens mest berömda kompositörer fyller 250 år idag.

Porträtt av Ludwig van Beethoven när han komponerar Missa Solemnis, målad av tysken Joseph Karl Stieler.
Public Domain

Grattis på 250-årsdagen, säger vi idag till Ludwig van Beethoven, född i Bonn den 17 december 1770.

Beethoven skrev den klassiska musikens mest berömda intro, de åtta toner som inleder den femte symfonin i c-moll, också kallad Ödessymfonin. Den skrevs 1804–1808 och uruppfördes på Theater an der Wien 1808. Den är en av världens mest spelade symfonier.

Ludwig van Beethovens musik var med tidens mått mätt revolutionär. Han var starkt inspirerad av den franska revolutionen. Göran Greider skriver så här om Beethoven:

”Det är i symfonierna man hittar den som Beethoven verkligen ville vara: en kompositör som skrev partitur för hela samhällen, för en tidsanda, en epok. Framför allt den tredje, den femte, den sjunde och den nionde (symfonierna) är så att säga konstitutionella: en annan samhällsordning siktas genom dem.

En underbar sak med Ludwig van Beethoven är att man fortfarande kan bli riktigt rädd för hans musik. Det går än i dag att skrämma upp folk med Ödessymfoniens första takter, men även pukorna i nionde symfonien. Mozart kan inte skrämma någon. Inte heller Bach. Men Beethoven kan det.”

Beethoven dog i Wien, den 26 mars 1827. Han blev 56 år.