Hoppa till huvudinnehåll

Borats återkomst

Den korkade "kazakstanske” reportern Borat är tillbaka. Men har tiden sprungit ifrån honom?

Då Borat blivit allt för känd får han ofta klä ut sig till andra karaktärer.
Amazon Prime

Lagom till det amerikanska presidentvalskaoset (och från absolut ingenstans) kommer den – Borat 2, uppföljaren till 2006 års megasuccé Borat.

Borat 2 (egentligen Borat subsequent moviefilm: Delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan) bjuder på samma koncept – Sasha Baron Cohen spelar den kazakstanske reportern som åker runt i USA och exponerar fördomar, absurditeter och hyckleri. För fjorton år sedan var det i Bushs konservativa USA, nu i Trumps. 

Den här gången har Borat med sig sin dotter Tutar, som han vill skänka till vicepresidenten Mike Pence för att rädda Kazakstans rykte. Ett rykte Borat på egen hand krossade med sina upptåg för fjorton år sedan.

Det resulterar även denna gång i en galen orgie av sekundärskam, könshumor och gravt övertydlig satir. Vissa scener är obetalbara – som när Tutar råkar svälja en kakdekoration i form av en plastbebis och de två ”kazakerna” tvingas uppsöka en abortklinik för att ”ta bort barnet”, eller när de lyckas avslöja Trumps slemmige advokat Rudy Giuliani som den mansgris han är.

En del andra scener är, tyvärr, tramsiga och förutsägbara. 

Men fifty-fifty är inte fy skam.

Jag får erkänna att jag blev lite orolig när jag hörde att den här filmen var på gång. Hur rätt i tiden ligger egentligen Borat? Det har hänt mycket på fjorton år. Nyhetens behag är minst sagt borta.

Men när eftertexterna rullar iväg (efter årtiondets plot-twist!) rullar min oro över att tiden sprungit ifrån Borat bort med dem. 

Filmen känns modern utan att för den sakens skull vara plågsamt ”woke”. Det är en på nästan alla sätt smartare och roligare film än ettan. Mycket tack vare Baron Cohens motspelerska, Maria Bakalova, som lyckas överglänsa Borat i stora delar av filmen.

Det är mycket som skaver, får en att vilja greppa efter skämskudden eller helt enkelt inte håller måttet, men Boratseriens kött och potatis; lustigheter på intet ont anande societetsfolks, abortmotståndares, högerpolitikers och religiösa dårars bekostnad, levererar tvåan med råge. Och det ger jag två tummar upp