Hoppa till huvudinnehåll

Fler strejkande arbetare i USA nu än på flera årtionden

Enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement var antalet strejkande arbetare förra året det högsta sedan mitten av 1980-talet. Sammanlagt gick nästan en halv miljon arbetare ut i strejk.

Strejkande bilarbetare i Detroit.
UAW (United Auto Workers)

I september gick General Motors arbetare i Detroit ut i det som nu har blivit den längsta strejken i USA på flera årtionden. Men de är inte ensamma om att ha tagit till strejkvapnet.

Enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement var antalet strejkande arbetare förra året det högsta sedan mitten av 1980-talet. Sammanlagt gick omkring 485.000 arbetare ut i strejk.

En stor skillnad jämfört med 2017 då enbart 25.000 arbetare strejkade. Och antalet ser ut att kunna bli ännu högre i år.

Arbetslösheten har minskat kraftigt i USA på senare år, men arbetsvillkoren är ofta undermåliga och löneutvecklingen har stagnerat. CNBC uppger den ökande klyftan mellan vd- och arbetarlöner som en av huvudorsakerna till strejkvågen.

Till de mest omskrivna strejkerna i år hör den ovan nämnda GM-strejken, Mack Trucks-arbetarnas trestatsstrejk, samt oktober månads skolstrejk i Chicago, som innefattade lärare och skolpersonal från omkring 500 offentliga skolor i staden.