Hoppa till huvudinnehåll

Fox News talar klass – fördöms av Trump

Det USA:s medborgare ogillar mest med landets skattesystem, är att de rika betalar för lite i skatt. Det visar en opinionsundersökning genomförd av tv-kanalen Fox News som allt mer tvingas ta upp ämnet klass.

Tucker Carlson är en av högerkanalen Fox News programledare.
Gage Skidmore (CC)

Vad ogillar amerikanerna mest med USA:s skattesystem? Den frågan ställde högerkanalen Fox News i en nationell opinionsundersökning.

Resultatet blev kanske inte riktigt vad kanalen hade hoppats på. Flest, 35 procent, svarade att de anser att rika inte betalar tillräckligt mycket skatt. Näst flest, 28 procent, ogillar hur regeringen spenderar skattemedlen.

Andelen som anser att rika betalar för lite i skatt är störst bland klassiska demokratiska väljare, men växer också i gruppen ”vita utan högskoleutbildning”.

Fox News korståg mot Demokraterna i allmänhet och det demokratiska etablissemanget i synnerhet har tvingat den mörkblå tv-kanalen att i allt högre grad ta upp ämnen som klass och ekonomi. I sin show Tucker Carlson tonight ifrågasätter den populäre programledaren Tucker Carlson ”vänsterns” – vilket i USA ofta avser liberaler – bild av Trumpanhängare som rasister:

”Varje minut du är arg över rasfrågor är en minut du inte tänker på klass – som är den riktiga skiljelinjen i landet. Arbetare, oavsett hudfärg, har mycket mer gemensamt med varandra än vad de har med någon överbetald MSNBC-journalist”, säger Tucker Carlson i showen.

En som inte verkar gilla Fox News ”nya” inriktning är president Donald Trump. I ett flertal tweets har han kritiserat kanalen för att ha låtit politiker från Demokraterna komma till tals och för opinionssiffror som Trump anser vara fejkade. ”Fox News arbetar inte längre för oss!”, skriver han i en tweet den 28 augusti, vilket snabbt replikerades av Fox News-nyhetsankare som påpekade att det aldrig varit meningen att Fox News ska arbeta för presidenten.