Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Nu måste Wallström fördöma kupphögern

Högerns senaste statskuppförsök i Venezuela ser ut att misslyckas. Inte heller denna gång har högern lyckats att störta landets folkvalda president Nicolas Maduro. Margot Wallström borde fördöma statskuppförsöket och stödja dialog för att lösa krisen i landet.

Under tisdagsmorgonen, venezuelansk tid, försökte Juan Guaidó genomföra ”slutfasen” av sin statskupp. På en videofilm (bilden) tillsammans med en grupp militärer hävdade han att han hade militärens stöd för att ta över makten i landet.
Twitter/Juan Guaidó

Ännu en gång försöker högeroppositionen, med stöd av Colombia och USA, genomföra en kupp i Venezuela. Den här gången har landets självutnämnde president, Juan Guaidó, lyckats samla en liten grupp militärer runt sig och har deklarerat att detta är slutfasen i ”Operation Frihet”. Oppositionsledaren Leopoldo Lopez, som dömdes för inblandning i de våldsamma upploppen 2014, har också fritagits från sin husarrest han suttit i sedan 2017.

Allt talar i nuläget för att kuppförsöket kommer att misslyckas. Inte heller denna gång har kupphögern lyckats samla militären eller folket bakom sig. På bilderna från överklassområdet Altamira, i närheten av den militärbas som Guaidó sagt sig kontrollera ligger, har visserligen många människor samlats men knappast de massor som Guaidó hoppats på.

I svensk media kallades kuppförsöket till en början just för ett kuppförsök. Efterhand byttes rubrikerna och beskrivningarna ut till ”försök till maktövertagande” eller liknande. Men att det är just ett kuppförsök, eller snarare en del i det utdragna kuppförsök som pågått sedan i januari då Juan Guaidó med USA:s stöd utropade sig till president, råder det inget tvivel om.

Högeroppositionen har nämligen gett upp alla demokratiska eller fredliga vägar. De har förlorat val efter val sedan Hugo Chavez och socialistpartiet PSUV:s föregångare vann regeringsmakten i valet 1998. De få gånger oppositionen vunnit majoritet, som vid parlamentsvalet 2015, har det inte räckt för att avsätta presidenten eller regeringen som i sin tur har stöd från den därefter bildade konstitutionella församlingen. Högern är helt inställda på att med hjälp av USA:s destabiliserande sanktioner ta makten med våld.

Detta betyder inte att oppositionen saknar stöd. Tvärtom har den ekonomiska och sociala kris Venezuela befinner sig i lett till att missnöjet med Muduros regeringen vuxit. Många venezuelaner är trötta på ekonomisk kris och korruption.

Men missnöje med en regering eller ekonomisk kris ger inte högergrupper rätt att ta makten genom statskupp, och det ger sannerligen inte USA rätt att utifrån försöka störta en folkvald president. Denna till synes helt självklara grundprincip delas uppenbarligen inte av Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Margot Wallström, som när denna artikel skrivs befinner sig i Washington och koketterar med krigshökarna John Bolton och Mike Pompeo, har i både ord och handling gett stöd åt Guaidós kuppförsök och USA:s förödande sanktioner.

Det som behövs nu i Venezuela är dialog för en fredlig lösning på krisen. Såväl regeringen som delar av oppositionen är öppna för dialog, men kupphögern och USA har valt att stänga alla sådana dörrar.

Wallström och Sveriges regering skulle kunna vara en röst för fred och dialog genom att fördöma högerns kuppförsök. Istället har de valt våldets, kupphögerns och USA-imperialismens sida.

I en tidigare version av artikeln angavs felaktigt att socialistpartiet PSUV vann regeringsmakten i valet 2002. Rätt ska vara att PSUV:s föregångare och Hugo Chavez vann regeringsmakten i valet 1998.