Hoppa till huvudinnehåll

Pendelupprop mot regeringens högerpolitik

Seko Pendelklubben kallar alla arbetare till ett förutsättningslöst möte i Stockholm den 25, för att diskutera det politiska läget och vad vi kan göra tillsammans.

På Strike Back i Stockholm berättade tågvärden Rainer Andersson om Pendeluppropet. 
Robert Wettersten / Montage: Proletären

Den 25 maj kl 14.00 bjuder Seko Pendelklubben in alla arbetare till ett möte för att diskutera det politiska läget, och vad vi kan göra tillsammans. 

På Strike Back i Stockholm använde tågvärden Rainer Andersson sitt tal till att berätta om Pendeluppropet. 

– Nu har vi åtta partier som de facto accepterar ökade klassklyftor, privatiseringsvinster i välfärden, försämrad arbetsrätt, strejkförbud, marknadshyror och skattelättnader åt de förmögna, säger Rainer Andersson i talet som du kan se här nedanför. 

Under videon kan du också läsa hela Pendeluppropet.

Pendelupprop

Det är hög tid att vi som drabbas av besluten i riksdagen börjar agera. Det är dags att sträcka ut en hand såsom arbetarrörelsen en gång gjorde i sin strävan att uppnå enighet bland dem som tröttnat på att betala andras kalas.

När riksdagen röstade fram Löfvens minoritetsregering skapades ett nytt läge i svensk politik. Vi har nu åtta partier som de facto accepterar ökade klassklyftor, privatiseringsvinster i välfärden, försämrad arbetsrätt, strejkförbud, marknadshyror och skattelättnader åt de förmögna. Ja, listan kan göras lång.

Oavsett vad vi röstar på är det nyliberal politik som gäller. Att LO-förbunden säger ja till höjd pensionsålder och strejkförbud och i valrörelsen bidrar ekonomiskt till ett parti som så fullständigt glömt bort sina rötter gör inte saken bättre. Det saknas helt enkelt politiska och fackliga företrädare som står fast vid löftena till oss som bär upp samhället med vårt arbete.

Vår egen arbetsplats, pendeltågen i Stockholm, privatiserades av ett enigt landstingsfullmäktige. Trots att vår fackklubb sedan dess har drivit kravet på en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse kan vi konstatera att inget parti har samma agenda. Vi är övertygade om att detsamma gäller för en majoritet av de anställda inom den offentliga sektorn. Man hatar privatiseringarna men har inget stöd från politiskt håll.

Vi kan bara konstatera att det råder ett jättelikt gap mellan de politiska företrädarna och oss som arbetar inom kollektivtrafiken, på byggen, sjukhus, fabriker, daghem o.s.v. Vi är tillbaka till 1800-talet när arbetarna i vårt land insåg att inget stöd fanns för en lösning av behoven och kraven man ställde - annat än i de egna leden.

SEKO Pendelklubbens årsmöte antar detta upprop som riktas till klubbar, sektioner, repskap och dess medlemmar.

Vi sitter inte inne med svaren på vad som måste göras och hur det ska ske. Men en sak vet vi! Att det som behöver göras måste göras tillsammans och bygga på enighet bland oss som förlorar på den nuvarande politiken.

Vi sträcker ut vår hand och finns det intresse från annat håll bjuder vi in till ett möte där vi förutsättningslöst diskuterar det politiska läge som vi har hamnat i. Vad det sedan leder till är upp till oss.

Mötet hålls i Stockholm lördag 25 maj 14.00 -16.00
Sandlersalen, ABF-huset Sveavägen 41

Hjälp oss sprida detta upprop till kollegor och fackliga lokalorganisationer! Intresserade av kontakt med SEKO Pendelklubben kan skriva till pendeluppropet@gmail.com

Här finns Pendeluppropet som pdf