Hoppa till huvudinnehåll

Sekoanslutna i protest mot SL:s beslut: ”Det blir mer trängsel”

Arbetarna i T-banan i Stockholm protesterar mot nya förslag från Stockholms Lokaltrafik, förslag som facket anser äventyrar både liv och hälsa.

På tisdag anordnar Seko-anslutna en protest mot SL:s förslag som skulle leda försämringar arbetsmiljön.
Artur Szandrowski

Sekofackets stridbara klubb 111 i Stockholms tunnelbana protesterar mot att SL vill utvidga deras arbetsuppgifter.

– De menar att personalen ska ha andra arbetsuppgifter, förutom att sälja biljetter och periodkort. Vi ska kanske sälja korv och kondomer… nja, i alla fall sälja vad som helst, säger klubbens vice ordförande Edgardo Luan Rivera till Proletären. De vill öka vinsterna och då avbemannar de spärrarna och skickar ut personalen att sälja biljetter och andra grejer. Det här har de funderat på i många år.

På tisdag demonstrerar arbetarna mot SL:s förslag, utanför bolagets högkvarter i Stockholm.

SL:s förslag och kommande beslut strider mot arbetarnas kollektivavtal, där det ingenstans står att de ska göra mer än att sälja biljetter och ge service och information åt resenärerna.

– De vill förändra hela konceptet med lokaltrafiken och göra den till något slags mall. Vi vill att människor som använder T-banan ska kunna åka säkert, att den är tillgänglig för alla och att informationen är bra. Det är grunden i vårt jobb, menar Edgardo Luan Rivera.

I sin protest mot beslutet pekar arbetarna på att risken för rån, hot och våld – redan idag en bister verklighet för T-banepersonalen – ökar med de nya arbetsuppgifterna. Det i en verklighet som också påverkas starkt av coronapandemin.

– Ja, det blir mer trängsel, folk som ska åka med T-banan ska trängas med människor som vill köpa cigaretter eller korv. Vi ska vara där ute och har ingen möjlighet att skydda oss mot coronasmittan, säger Edgardo Luan Rivera.

Beslutet ska drivas igenom av trafikförvaltningen och SL som leds av det moderata trafikregionsrådet Kristofer Tamsons, direkt underställd Region Stockholms finansråd Iréne Svenonius (m).

– Vi visste inte om att det här beslutet skulle fattas nu, det har tagits över huvudet på oss som arbetar i T-banan, säger Edgardo Luan Rivera. Vi fick reda på det på omvägar och att beslutet ska fattas redan på tisdag.

Då samlas T-banearbetarna till en demonstration utanför SL:s högkvarter på Lindhagensgatan på Kungsholmen i Stockholm. Demonstrationen startar klockan 14.00, och kravet är att förslaget dras tillbaka omgående.