Hoppa till huvudinnehåll

Sparkade egna arbetare – tog in lettiskt skandalbolag

Skanska sparkade 27 svenska arbetare och hämtade istället in ett lettiskt bolag till ett stort bygge i Gävle. Det lettiska bolaget är hårt kritiserat för brister i arbetarskydd och lönesättning.

VMS Construction har fått hård kritik under åren i Sverige och varit inblandat i flertalet brott mot arbetsmiljölagarna.
Genrebild/Proletären

När byggjätten Skanska påbörjade jobben på ett större projekt i Gävle, gjorde bolaget det med arbetare från ett lettiskt skandalföretag. Detta bara kort tid efter att Skanska sparkat 27 egna arbetare i närbelägna Uppsala.

Det var i oktober som Skanska sparkade 26 snickare och en betongarbetare efter ett avslutat bygge i Uppsala. Fackets representanter i Skanskas ledning försökte få arbetarna omplacerade till det nya byggprojektet Godisfabriken i centrala Gävle, en timmes pendlingsavstånd från Uppsala.

Men Skanska, ägt av (Fredrik) Lundbergföretagen, vägrade. Istället hyrde Skanska in det lettiska bolaget VMS Construction, ett företag som fått hård kritik under åren i Sverige och varit inblandat i flera brott mot arbetsmiljölagarna. VMS har även avslöjats med att betala för låga löner till sina arbetare.

Svenska byggjätten Veidekke, landets fjärde största byggbolag, har sedan några år brutit samarbetet med VMS.

Efter en allt starkare kritik mot utländska bolag som betalar sina arbetare svältlöner, har Veidekke tillsammans med Byggnads, Fair Play Bygg och Stoppa Fusket, granskat underentreprenörsbranschen i Sverige. Utredningen kring VMS konstaterade att bolaget inte betalade sociala avgifter i Sverige och att bolagets arbetare hade löner långt under miniminivån i kollektivavtalet. Veidekke har nu slutat jobba med VMS.

För fem år sedan upptäckte Arbetsmiljöverket (AV) hur arbetare från VMS jobbade utan säkerhetsselar åtta meter upp i luften på ett bostadsbygge i Linköping. VMS åtgärdade inte det livsfarliga arbetet – bara några månader senare kunde en ny AV-inspektion avslöja ytterligare säkerhetsbrister vid ett stort hotellbygge, också det i Linköping.

Efter en dom i Förvaltningsrätten tvingades VMS Construction betala 120.000 kronor i böter för de båda brotten mot arbetsmiljölagstiftningen.