Hoppa till huvudinnehåll

Våldtäktsdömd politiker vägrar avgå

Trots att Kåre Friberg (M) är dömd för bland annat våldtäkt fortsätter han att plocka ut lön - på 46.830 kronor i månaden.

Moderaten Kåre Friberg dömdes tidigare i år för våltäkt, sexuellt ofredande och misshandel. Trots det fortsätter han att plocka ut lön som politiker i Motala kommun.
Moderaterna Motala

Tre månader efter att tingsrätten i Linköping dömt den moderate toppolitikern till fängelse för upprepade våldtäkter, sexuellt ofredande och missandel, fastställer Göta hovrätt domen.

Men Kåre Friberg vägrar avgå från sin post som kommunstyrelsens ordförande i Motala.

– Rent krasst förlorar han inget på att på att inte kliva av, säger Johan Wänström som är lektor i statsvetenskap vid Linköpings universitet till SVT.

Wänström menar att brottsliga politiker blir dubbelt straffade och att det behövs ett skydd mot det.

– Han är körd som politiker och företagare i Motala och behöver alla pengar han kan få in. Men skyddet kanske är väl kraftigt. Jag ser en dålig sida av lagstiftningen.

Kåre Friberg häktades i november förra året och har under hela tiden sedan dess fortsatt att ta emot lönen från kommunen. Sedan politikerlönerna i Motala höjdes 2018 tjänar han 46.830 kronor i månaden.

Han tar dessutom in mer än 640.000 kronor på verksamhet inom bland annat aktieförvaltning. 2018 gjorde ett av hans bolag en vinst på 382.000 kronor.

Förra året blev Friberg rubrikernas man när han föreslog att kommunen skulle spara pengar genom att sänka värmen på äldreboendena och istället ge de gamla varsin filt. Fribergs förslag ledde till en enorm folklig ilska i Motala.